Dnevne novosti

Sindikati državnih službenika ocijenili pregovore o osnovici kao dobar početak

29.10.2019 07:30 KASICA
ZAGREB, 28. listopada 2019. (Hina) - Sindikalni predstavnici državnih službenika u ponedjeljak su pregovore u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava o osnovici za plaće u državnim i javnim službama ocijenili kao dobar početak istaknuvši da treba napraviti i analizu koeficijenata.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša izjavio je nakon sastanka da su potpisali protokol o temama pregovora, jednokratnim materijalnim pravima, te naglasio da se može pregovarati i o svim drugim materijalnim pravima. "Mi niti o jednom materijalnom pravu, osim osnovici u konkretnom apsolutnom iznosu, nismo pregovarali, dakle sve je na stolu, sve je otvoreno", rekao je Pleša novinarima dodavši kako je sljedeći sastanak predviđen za iduću srijedu. Najavio je da prijedlog Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto u idućoj godini ide na sindikalna tijela, ali kada dobiju kompletnu sliku Vladine ponude. "Osim osnovice i sve drugo, i kad završimo pregovore onda idemo na sindikalna tijela", rekao je.

Pleša nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali se složio da je ona potrebna kako bi se napravila što objektivnija analiza radnih mjesta. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je kako je prijedlog povećanja osnovice za 6,12 posto dobar početak. "To je startna pozicija, vidjet ćemo što će dalje biti, protokol je potpisan, pregovarat će se ne samo o jednokratnim materijalnim pravima, već i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a kasnije započinjemo pregovore s resornim ministrima za povećanje koeficijenta na 1,0 ", kazao je Jagić. Dodao je da koeficijenti nisu bili tema sastanka ali njegov sindikat i dalje inzistira na najnižem koeficijentu od 1,0 za policijskog službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je da će sada riješiti osnovicu i razgovarati o jednokratnim materijalnim pravima. I on se složio da je potrebna pravednija raspodjela sredstava za plaće.