Dnevne novosti

Sabor danas o bržem i jeftinijem izdavanju građevinskih dozvola

30.10.2019 07:30 radnici
ZAGREB, 29. listopada 2019. (Hina) - Hrvatski sabor, koji ovaj tjedan završava aktualnu sjednicu započetu sredinom rujna, danas će raspraviti pet točaka, među njima i dva zakonska prijedloga koja bi trebala ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo nepotrebnih nameta.

Obvezno članstvo u komorama arhitekata, inženjera građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike za inženjere gradilišta i voditelje radova (oko 5500 osoba), zamjenilo bi se neobveznim upisom u imenik komora. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ističe pozitivne učinke predloženih izmjena: smanjuju se administrativne barijere u djelatnosti prostornog uređenja i gradnje, administrativno se rasterećuju profesije "inženjer gradilišta" i "voditelj radova".

Četiri inženjerske komore ne slažu se s predloženim izmjenama, tvrde da će one u graditeljski sektor uvesti kaos, nered i nesigurnost, a tvrdnju da poslodavac godišnje plaća 1800 kuna za obvezno članstvo u Komori za inženjere gradilišta i voditelje radova ocjenjuju neistinitom i smatraju je namjernim dovođenjem javnosti u zabludu.

Višnji Ljubičić drugi mandat

Sabor će danas raspraviti prijedlog svog Odbora za ravnopravnost spolova da Višnju Ljubičić, kojoj je prvi mandat istekao 28. listopada, imenuje na drugi, osmogodišnji mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Na Vladin Javni poziv za imenovanje pravobraniteljice stigle su tri prijave, uz Ljubičić, prijavile su se sutkinja Branka Žigante Živković te Danijela Gauba iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Vlada se odlučila za Ljubičić, sa čime se suglasio i saborski Odbor.

Svoje mišljenje zastupnici će dati i o Izvješću o stanju okoliša u Hrvatskoj u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Zbog blagdana Svih svetih, koji pada u petak, Sabor će ovaj tjedan zasjedati dva, umjesto tri dana, rad će zaključiti u četvrtak glasovanjem o raspravljenim temama.