Dnevne novosti

Sabor danas raspravlja o amandmanima i odlukama o nedavanju vjerodostojnog tumačenja

31.10.2019 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 30. listopada 2019. (Hina) - Sabor će danas glasovati o amandmanima koje se odnose na prijedlog izmjena i dopuna zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, o prijedlogu odluke o nedavanju vjerodstojnog tumačenja članka 29. Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

Zastupnici bi trebali raspravljati i o prijedlogu odluke o nedavanju vjerodstojnog tumačenja članka 29. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, sukladno mišljenju Odbora za zakonodavstvo, a na temelju zahtjeva nezavisnog zastupnika Tomislava Žagara. U obrazloženju prijedloga navodi se kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu nedvojbeno određuje da Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem donosi Gradsko odnosno Općinsko vijeće za svoje područje na prijedlog načelnika, odnosno gradonačelnika. Program se dostavlja na prethodno mišljenje županije i suglasnost ministarstva. Sukladno tome nema potrebe za davanjem vjerodstojnog tumačenje navedene odredbe, mišljenje je Odbora za zakonodavstvo na Žagarov zahtjev. 

Također bi, prema dnevnom redu, trebala biti održana rasprava o prijedlogu odluke o nedavanju vjerodostojnog tumačenja odredbi Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora koje je također zatražio zastupnik Žagar. U obrazloženju se navodi da zakon nedvojbeno propisuje uvjete prema kojima se ugovor o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave može bez javnog natječaja sklopiti s postojećim zastupnikom. Stoga Odbor za zakonodavstvo smatra da nema potrebe za davanjem vjerodostojnog tumačenja pa je takav prijedlog odluke predložio Saboru na donošenje.