Dnevne novosti

Kovač: Hrvatskoj je potreban registar zlouporabe javnih ovlasti

06.11.2019 07:05 ZAGREB, 5. studenoga 2019. (Hina) - Nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač ocijenio je u utorak da je zlouporaba javnih ovlasti jedan od najvećih problema Hrvatske pa je pozvao sve predsjedničke kandidate da podrže inicijativu za uvođenjem registra o zlouporabama.
Kovač je na konferenciji za novinare kao primjer zlouporabe javnih ovlasti naveo to što se prikupljanje poreza strogo kontrolira, ali se ne vodi evidencija o načinu trošenja tog novca. "To nije jedini primjer zlouporabe javnih ovlasti, već se ona proteže i na zapošljavanja, dodjelu subvencija i poticaja, pogodovanja u javnim nabavama, kao i predstečajnim nagodbama", ustvrdio je.

Rješenje za uspješnu borbu protiv korupcije je uvođenje registra zlouporabe javnih ovlasti za političare, kaže Kovač.Ocijenio je kako bi uvođenje takvog registra pomoglo javnosti u objektivnom informiranju, što je ujedno prvi korak iz njegova programa za borbu protiv korupcije. "Svjedoci smo svakodnevnog pritiska na temeljni stup hrvatskog društva, porezne obveznike, koje država u slučaju tržišnog neuspjeha stavlja na tzv. stup srama, dok u isto vrijeme zlouporaba javnih ovlasti nije nigdje evidentirana", istaknuo je.

Kovač je dodao kako institucije ne odrađuju svoj posao, pa su jedini koji vode brigu o zlouporabi javnih ovlasti mediji. "Postavlja se pitanje ravnopravnosti građana, jer oni koji plaćaju porez moraju znati kako se taj novac troši", zaključio je.