Dnevne novosti

Gambija tužila Mijanmar na ICJ-u za genocid nad Rohingyma

12.11.2019 07:00 DEN HAAG, 11. studenoga 2019. (Hina/AFP) - Gambija je u ponedjeljak na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) počela sudski postupak protiv Mijanmara za "genocid" nad muslimanskom manjinom Rohingyjama na temelju mandata 57 zemalja članica Organizacije za islamsku suradnju.

Oko 740.000 Rohingyja je od kolovoza 2017. izbjeglo pred progonom mijanmarske vojske i budističkih milicija koji su UN-ovi istražitelji ocijenili kao "genocid". Gambija, sićušna pretežito muslimanska zapadnoafrička država, optužuje Mijanmar da je prekršio Konvenciju za sprječavanje i kažnjavanje genocida. Mijanmar nije poštovao svoje obveze prema toj međunarodnoj konvenciji "okrutno postupajući" prema Rohingyjama, navodi se u priopćenju gambijskog ministarstva pravosuđa.
Rohingyje su bili "žrtve neopravdanog nasilja i izopačenog ponižavanja državnih čimbenika koji su svjesno planirali uništiti Rohingyje kao skupinu", ističe ministarstvo.

Gambija traži od ICJ-a, najvišeg UN-ova tijela sa sjedištem u Den Haagu, da naredi Mijanmaru da "zaustavi genocid, kazni počinitelje i ponudi odštetu žrtvama, pripadnicima naroda Rohingyja". ICJ treba održati rasprave u vezi s tim predmetom idućeg mjeseca, objavio je odvjetnički ured koji zastupa Gambiju. Sud se nije oglasio u vezi s time.