Dnevne novosti

Izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima JLRS-a urediti rad na određeno vrijeme

13.11.2019 07:25 ZAGREB, 12. studenoga 2019. (Hina) - Saborski zastupnici raspravili su u utorak izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima se uređuje mogućnost trajanja službe na određeno vrijeme zbog potrebe rada na provedbi projekta financiranog iz fondova ili programa EU-a za vrijeme trajanja projekta.

Naime, prema općem pravilu služba na određeno vrijeme za obavljanje privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao, može trajati šest mjeseci te se može produžiti za još šest mjeseci, a realizacija EU projekata često traje i puno dulje. Zakonom se preuzima zakonsko rješenje iz Uredbe o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pojasnio je obrazlažući prijedlog ministar uprave Ivan Malenica. Izrazio je nadu da će izmjene zakona pridonijeti čelnicima jedinica lokalne i područne regionalne samouprave (JLRS) bržu realizaciju projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Nadalje, osigurava se kontinuitet radnog staža ostvarenog u državnoj službi, javnoj službi te službi u upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za službenike i namještenike koje jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave preuzimaju temeljem zakona. Donošenjem tog zakona osigurava se kontinuitet zakonskog rješenja koje je na snazi od stupanja na snagu Uredbe o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i nastavilo bi se primjenjivati stupanjem na snagu predloženog zakona, navodi se obrazloženju.Na taj način se i nakon prestanka važenja navedene Uredbe omogućava prijam u službu na određeno vrijeme zbog potrebe rada na provedbi projekta koji se financira iz fondova ili programa Europske unije za vrijeme trajanja projekta, dakle i duže od 12 mjeseci, pojasnio je Malenica. Time se osigurava jačanje administrativnih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i kontinuitet u obavljanju poslova vezanih za rad na provedbi projekta koji se financira iz fondova ili programa EU za vrijeme trajanja projekta.

Također se osiguravaju potrebni uvjeti za provedbu samih projekata, koji su u javnom interesu odnosno interesu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji se provode u trajanju dužem od 12 mjeseci, npr. u slučaju velikih infrastrukturnih projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj, čija provedba traje do 72 mjeseca,dodao je Malenica.

Damir Mateljan (Klub SDP-a) najavio je kako neće podržati taj zakonski prijedlog, ustvrdivši da njime državna uprava neće biti ni učinkovitija, ni racionalnija ni decentraliziranija. Po mišljenju Mire Bulja (Klub Mosta) 'županije su rak rana hrvatskog društva', svrha sama sebi i koče razvoj Dalmatinske zagore i otoka te uzrok demografskog pada. Bulj smatra da treba preispitati opravdanost županija i ukinuti ih.