Dnevne novosti

Grlić Radman u Bruxellesu na sastanku Vijeća o trgovini

22.11.2019 07:05 BRUXELLES, 21. studenoga 2019. (Hina) - Države članice EU-a snažno podupiru multilateralni pristup i žele modernizaciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO), tijela koje treba osigurati otvorenu i fer trgovinu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Ministar Grlić Radman sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a posvećenom trgovini, na kojem su ministri raspravljali o stanju pregovora o reformi WTO-a i pripremama za sljedeću ministarsku konferenciju WTO-a u lipnju sljedeće godine u Nur-Sultanu u Kazahstanu. "Imali smo vrlo konstruktivnu i otvorenu raspravu. Gotovo svi sudionici su izrazili spremnost i potporu multilateralizmu. WTO je organizacija do koje nam je stalo i koja treba regulirati otvorenu i fer trgovinu", rekao je ministar Grlić Radman. Dodao je da će Hrvatska, kao predsjedateljica Vijeća EU-a u prvoj polovici sljedeće godine nastojati pridonijeti uspjehu 12. ministarske konferencije u lipnju sljedeće godine.

Povjerenica za trgovina Cecilia Malmstroem izjavila je nakon sastanka da se razgovaralo o mogućnosti da se do konferencije u lipnju dogovori zajednička europska strategija, o trgovinskim odnosima EU-a i Sjedinjenih Država te o pitanju Boeinga i Airbusa. "Razočarani smo američkim uvođenjem carina na Airbus. Mi ćemo moći uvesti carine na Boeing sljedeće godine kada to odobri WTO. Međutim, više bismo voljeli dogovoriti se s Amerikancima o subvencioniranju proizvodnje civilnih zrakoplova", rekla je Malmstroem. Ministri su razgovarali o problemima sustava za rješavanje sporova, budući da Prizivnom tijelu WTO-a prijeti paraliza jer jednom od tri preostala suca istječe mandat 11. prosinca.

"Sustav za rješavanje sporova koji dobro funkcionira ključan je za učinkovitost i vjerodostojnost WTO-a. Ne možemo pretjerati u naglašavanju koliko je to važno i reforma toga sustava je ključna za uspješan multilateralni sustav. Mi smo odlučni pozabaviti se uzrocima nezadovoljstva postojećim sustavom i spremni predložiti rješenja koja će otkloniti kratkoročne i dugoročne poteškoće", izjavio je finski ministar trgovine Ville Skinnari, koji je predsjedavao Vijećem.