Dnevne novosti

Odbacivanjem karabita u okoliš jedinice lokalne samouprave oštećene za 377.000 kuna

22.11.2019 07:15 RIJEKA, 21. studenoga 2019. (Hina) – Odbacivanjem 130 bačava karabita u okoliš na području Čavla i Kraljevice, za što su osumnjičena šestorica iz Rijeke, počinjena je šteta od oko 377.000 kuna, a nastala je zbog zbrinjavanja opasnog otpada, što je platila lokalna samouprava, istaknula je u četvrtak primorsko-goranska policija.
Voditelj službe Općeg kriminaliteta Robert Tomac izvijestio je o rezultatima kriminalističke istrage kazavši kako se osnovano sumnja da su šestorica iz Rijeke odgovorni za ugorožavanje okoliša otpadom. Dvojica su otpad nepropisno skladištili, a potom angažirali ostalu četvoricu, koji su ga odvezli i odložili u okoliš. Odbacili su 70 metalnih bačava ispunjenih karabitom na šljunčaru u blizini ceste u naselju Soboli na području Općine Čavle, dok su 60 metalnih bačava karabita odbacili na šljunčari na cesti Križišće-Plase na području Kraljevice.

"Opasni otpad potječe iz skladišta na području Rijeke, u kojem je dulje bio privremeno skladišten. Mi smo još na tragu utvrđivanja točnog uvoznika i distributera toga svega", rekao Tomac, dodavši da će doći i do njega. Pojasnio je da je riječ o počiniteljima fizičkim osobama, ali i angažmanu jedne tvrtke, koja je vlasnik prometala kojim je otpad prevezen, a koje nije imalo potrebne dozvole.Četvorica počinitelja su pronađena, dok se za dvojicom, za koje se smatra da su u bijegu, traga. Za sada je utvrđeno da su tri počinitelja za nezakonito zbrinjavanje otpada dobili svaki po četiri tisuće kuna. Tijekom istrage došlo se i do saznanja o počinjenju kaznenih djela protiv imovine, teških krađa i iznude te se nad jednim osumnjičenikom i dalje provodi kriminalistička istraga u tom pravcu, rekao je Tomac.

Marija Vukelić iz Državnog inspektorata kazala je da je nakon obavljenog nadzora lokalnim jedinicama bila izdana naredba da putem ovlaštenih osoba zbrinu otpad pronađen na njihovu području. Dodala je kako je dobro da se pravovremeno regairalo pa nije došlo do zapaljenja otpada, što bi dodatno ugrozilo okoliš i načinilo veće štete. "Vidjet ćemo kako će se sve rasplesti, no sada su lokalne jedinice te koje moraju zbrinuti otpad putem ovlaštenih osoba na svom području", dodala je. Na konferenciji za novinare bili su i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić. Kako su kazali, Općina Čavle je oštećena za više 216.000 kuna, Grad Kraljevica za oko 170.000 kuna, a poduzete su mjere zaštite, kao što je videonadzor, da se nešto slično više ne dogodi. Lokalne jedinice će pravnim putem zatražiti nadoknadu počinjene štete. Čandrlić je dodao da bi ovaj slučaj mogao biti i poticaj da se na državnoj razini rješava problem zbrinjavanja, odnosno šteta u ovakvim slučajevima, naglasivši da su lokalne jedinice uspjele podmiriti troškove zbrinjavanja otpada, no da je upitno što bi bilo kada bi štete bile veće i za to ne bi mogle namaknuti novac.

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci u srijedu je priopćeno da je policija podnijela kaznenu prijave protiv šestorice hrvatskih državljana (1972., 1952., 1974., 1992., 1990., 1992.) zbog sumnje da su u rujnu sudjelovali u nezakonitu odbacivanju karabita u okoliš te je istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci predloženo da se svoj šestorici odredi istražni zatvor. Upućen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv sve šestorice zbog opasnosti od utjecaja na sudionike i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je u odnosu na dvojicu osumnjičenika u bijegu podnijet i prijedlog za određivanje istražnog zbog opasnosti od bijega. Kako se u četvrtak doznaje sa suda, za dvojicu, za koje se sumnja da su u bijegu, određen je istražni zatvor, dok su ostaloj četvorici određene mjere opreza.