Dnevne novosti

Stopa nezaposlenosti u EU nepromijenjena u listopadu; u Hrvatskoj blago smanjena

02.12.2019 07:05 LUXEMBOURG/ZAGREB, 29. studenoga 2019. (Hina) - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji bila je stabilna u listopadu, šesti mjesec zaredom, dok se u Hrvatskoj spustila na novu najnižu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, pokazalo je u petak objavljeno izvješće. 
Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u listopadu se zadržala na 6,3 posto, najnižoj razini otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. godine, navodi se u izvješću. U listopadu prošle godine iznosila je 6,7 posto. U eurozoni je stopa nezaposlenosti u listopadu kliznula za 0,1 postotni bod, na 7,5 posto, najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

U mjesecu ranije je prema revidiranim podacima iznosila 7,6 posto. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je osam posto.Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju listopada bez posla bilo 15,583 milijuna građana, od čega njih 12,334 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na rujan smanjen za 29 tisuća u EU i za 31 tisuću u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji listopad manji je za 939 tisuća u EU-u, te za 761 tisuću u eurozoni.

Nastavljen blagi pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u listopadu, mjerena ILO-ovom metodologijom, zabilježena u Češkoj, od 2,2 posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto i Poljska s 3,2 posto.Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 16,7 posto u kolovozu. Slijedi Španjolska sa 14,2 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu smanjena na 6,6 posto, novu najnižu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti podatke za Hrvatsku, s revidiranih 6,7 posto u mjesecu ranije. Bez posla je u Hrvatskoj u listopadu prema podacima Eurostata bilo 118 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u rujnu. U odnosu na prošlogodišnji listopad njihov je broj manji za 20 tisuća.

Smanjena nezaposlenosti mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a u listopadu je blago pala u odnosu na rujan, za 0,1 postotni bod, na 14,4 posto. Godinu dana ranije iznosila je 15,1 posto. Stopa nezaposlenost među mladima u eurozoni bila je također za 0,1 postotni bod niža nego u rujnu, skliznuvši na 15,6 posto. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 16,7 posto.Ukupno je bez posla u listopadu u EU u cjelini bilo 3,24 milijuna mladih, od čega 2,261 milijun u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU na godišnjoj razini smanjen za 160 tisuća, te za 147 tisuća u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u rujnu bilježila Češka, od 5,5 posto. Slijede Njemačka s 5,8 posto, te Nizozemska sa 7,3 posto.Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 33,1 posto u drugom tromjesečju. Slijede Španjolska s 32,8 posto i Italija s 27,8 posto.Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. Procjena stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u trećem tromjesečju snižena je za 0,3 postotna boda, na 18,4 posto, uz potvrđenu brojku o 28 tisuća nezaposlenih mladih, pokazuje Eurostatovo izvješće.