Dnevne novosti

APIS IT u Kopenhagenu predstavio CDU kao cloud strategiju hrvatske javne uprave

04.12.2019 07:10 ZAGREB, 3. prosinca 2019. (Hina) - Tvrtka APIS IT u Kopenhagenu u sklopu sastanka europske organizacije EURITAS predstavila je Centar za dijeljenje usluga (CDU) kao cloud strategiju hrvatske javne uprave, što je ocijenjeno kao iskorak u standardizaciji i razvoju digitalnih usluga, doznaje se iz APIS-a.

Predsjednik Uprave APIS-a Saše Bilić na predstavljanju CDU-a naglasio je da "model tog centra dijeljenih usluga osigurava infrastrukturu u cloudu za sva tijela državne uprave, a uz usluge platforme i aplikacija, uvodi i standarde za interoperabilnost što će ubrzati razvoj e-usluga u svim područjima državne uprave“. Napomenuo je i da je riječ o strateškom projektu javne uprave koji se sufinancira iz EU fondova, kao i da je Ministarstvo uprave kao nositelj tog projekta odlučilo da takvu cloud platformu gradi po zahtjevima i potrebama hrvatske javne uprave, umjesto da se posegne za gotovim svjetskim rješenjima.

Prvi servisi Centra dijeljenih usluga pušteni su u rad krajem studenoga u APIS IT-u, a planirano je da se do završetka projekta 2023. na infrastrukturu i usluge CDU-a priključi 300 korisnika iz javne uprave. Projekt uspostave Centra dijeljenih usluga vrijedan je 362 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Ministarstvo uprave kao nositelja, u projekt su kao partneri uključeni i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te APIS IT kao primarni  pružatelj dijeljenih usluga. CDU će za sve korisnike osigurati infrastrukturnu osnovicu i horizontalne usluge koje će podržavati osnovne poslovne procese - od elektroničke pošte i kolaboracijske platforme za državne službenike, do sustava za knjigovodstvo i nabavu, a u taj model pružanja dijeljenih usluga će se s vremenom uključiti i drugi dionici državne informacijske infrastrukture - Fina, Carnet i AKD.

EURITAS je organizacija koja okuplja 12 europskih tvrtki u javnom vlasništvu koje pružaju IT usluge državnoj upravi, a njezin sastanak u Kopenhagenu se odražavao 2. i 3. prosinca. Izgradnja vlastite platforme smjer je koji je izabrao i najveći broj IT providera u sklopu EURITAS-a kao rješenje koje omogućava i partnersku suradnju s različitim dobavljačima, ali izbjegava otvorena pitanja koje gotova cloud rješenja nameću, napominje se u priopćenju.