Dnevne novosti

Sabor: SDP oštro protiv novog Zakona o vatrogastvu

05.12.2019 07:15 ZAGREB, 4. prosinca 2019. (Hina) - Prijedlog novog Zakona o vatrogastvu prema kojem Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 2020. postaje središnji državni ured za vatrogastvo naišao je u srijedu na oštru kritiku SDP-ovaca, a Mostov Miro Bulj taj zakon nazvao je "lex Ante Sanader".

"Ovo je tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, nevjerojatno je da je Hrvatska vatrogasna zajednica u 144 godine postojanja uspjela odoliti svim izazovima ali nije uspjela odoliti HDZ-u, HDZ je uspio uništiti i HVZ i to je ruganje svim vatrogascima koji djeluju kroz taj sustav", ocijenio je Saša Đujić (SDP) izrazivši žaljenje što se gasi HVZ kao krovna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava. Upozorio je i da se HVZ kao udruga može ugasiti jedino tročetvrtinskom odlukom Skupštine koja, tvrdi, nije sazvana. Đujiću je, među ostalim,  neprihvatljiva i odredba prema kojoj je za glavnoga vatrogasnog zapovjednika potrebna samo viša stručna sprema, dok svi ostali vatrogasni zapovjednici na nižim razinama moraju imati visoku stručnu spremu. "To smo već vidjeli u HDZ-u kod 'lex Mikulić', ovo je ista priča", kazao je Đujić istaknuvši kao se zakonom ništa ne rješava već rade veći problemi i veća nepravda, od financiranja do utvrđivanja vatrogasne mreže.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da HVZ od 1. siječnja 2020. ne prestaje s radom već postaje središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj a ne samo za dobrovoljno kao dosad. Naglasio je i da se položaj dobrovoljnih vatrogasnih društava neće mijenjati već unaprijediti i to u pogledu osposobljavanja, opremljenosti, zdravstvenog osiguranja, psihološke pomoći i dr. SDP-ovci su prigovorili i zbog skraćene javne rasprave te hitne saborske procedure te zatražili da se zakon raspravi kroz dva čitanja. Na prijedlog je stiglo više od 700 primjedbi i to uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca, rekao je Marko Vešligaj (SDP) i tvrdi zakon nije usuglašen s vatrogasnim zajednicama i lokalnim jedinicama.

Državni tajnik Katić to odbacuje i ističe kako je provedena široka javna rasprava o zakonu, te sve primjedbe razmotrene a dio i uvažen. Povlačenje zakona ili dva saborska čitanja zahtijeva i Miro Bulj (Most) koji je ocijenio kako je riječ o centralizaciji sustava vatrogastva u Hrvatskoj . "Možemo ga nazvati po predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu, skrojen je po njegovim mjerilima", ustvrdio je Bulj. HDZ-ov Ante Sanader, inače predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, kazao je kako je Skupština HVZ-a dala suglasnost za transformaciju a to što se to pokušava pokazati kao gašenje, nazvao manipulacijom. Sanader uvjerava da dizanjem na razinu središnjeg državnog ureda, HVZ biti djelotvorniji i organiziraniji.

Zakonom o vatrogastvu ispravljaju se manjkavosti postojećeg zakona koji je donesen 1999. godine, uklanja paralelna nadležnost za vatrogastvo na državnoj razini, uvodi konzistentan sustav zapovijedanja, ujednačavaju uvjeti za obavljanje vatrogasne djelatnosti, izvijestio je Katić predstavljajući zakon. "Držimo da će se ovim unaprijediti ukupni vatrogasni sustav i omogućiti djelotvorniju provedbu vatrogasne djelatnosti u RH", zaključio je. Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a podržao je novi Zakon o vatrogastvu smatrajući da će omogućiti veću operativnost i efikasnost u obavljaju vatrogasne djelatnosti.