Dnevne novosti

U Saboru o strategiji razvoja domaće poljoprivrede

05.12.2019 07:05 ZAGREB, 4. prosinca 2019. (Hina) - Podaci za izradu strategije razvoja domaće poljoprivede su zastarjeli, nismo definirali što je 'pravi poljoprivednik', nije jasan osnovni model koji želimo razvijati, primjedbe su izrečene u utorak na prezentaciju o strateškoj trasformaciji poljoprivrede na saborskom Odboru za poljoprivredu.

Nije mi jasan osnovni model, ni kuda naša poljoprivreda ide, nismo definirali što je 'pravi poljoprivrednik', rekao je Mirko Ervačić iz Osatina grupe sa 1.500 zaposlenih. Stanko Barbarić (HUP) ističe da podlogu za strategiju čine prilično zastarjeli podaci iz 2014., da je za takav dokument nužan  širi politički konsenzus. Određujemo gdje će nam u kući biti vrata i prozori, a  voda nam ugrožava temelje, slikovito je opisao stanje u kojem se raspravlja o tom dokumentu koji još nije 'vani'. 

Na Odboru, koji je okupio predstavnike različitih komora, udruge gradova, općina, županija, akademsku zajednicu, rečeno je i kako bi strategijom trebalo jasno reći u kojoj grani poljoprivrede najslabije stojimo, na koje bi se trebali orijentirati, koja je pozicija OPG-ova. Sudionici različito gledaju na činjenicu da srategiju radi Svjetska banka - dok Andrija Matić (HZŽ) i Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta drže to dobrim, zastupnik SDP-a Alen Prelec smatra da Hrvatska ima dovoljno svoje pameti za izradu. Hrvatska pamet je definitivno uključena, odgovara državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak čije je Ministarstvo ugovorilo izradu strategije s predstavnicima Svjetske banke.

Projekt traje 26 mjeseci, stoji 2, 5 milijuna eura, financira se iz europskih fondova za ruralni razvoj i za pomorstvo i ribarstvo.  Startegija obuhvaća sve dionike, s naglaskom na potrebe svih sektora i definira smjer koji bi trebao stvoriti otpornu hrvatsku poljoprivredu, rekao je Majdak.  Objasnio je kako definiciju 'pravi poljoprivrednik' ima svaka zemlja članica EU i kako će Ministarstvo tu definiciju utvrditi u suradnji s dionicima.