Dnevne novosti

Hrvatski regulatori uglavnom slijede europske preporuke o sumnjivim transakcijama - ESMA

16.12.2019 07:10 LONDON, 13. prosinca 2019. (Hina/Reuters) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) uglavnom slijedi preporuke europskih regulatora o suzbijanju sumnjivih transakcija, pokazala je analiza Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta (ESMA).
ESMA je u izvješću analizirala rad regulatora 30 europskih zemalja u kategorijama supervizije financijskih tvrtki i sustava detekcije sumnjivih transakcija. Pod lupom su bili i odgovori regulatora na lošu kvalitetu izvješća odnosno njihovo nepodnošenje. Ocjenjivali su i kvalitetu regulatorne analize sumnjivih transakcija, prekograničnu razmjenu podataka i supervizorske resurse.Hrvatska regulatorna agencija ocijenjena je 'uglavnom usklađenom' u tri analizirane kategorije, 'u potpunosti usklađenom' u dvije kategorije te 'djelomično usklađenom' u jednoj kategoriji.

U kategoriji supervizije financijskih tvrtki Hrvatska je ocijenjena 'uglavnom usklađenom', zajedno s Belgijom, Češkom, Danskom, Grčkom, Luksemburgom, Poljskom, Portugalom, Slovačkom, Finskom, Švedskom, Islandom i Norveškom. Analiza supervizije sustava za detekciju sumnjivih transakcija svrstala je Hrvatsku u skupinu zemalja 'potpuno usklađenih' s europskim propisima, zajedno s Belgijom, Francuskom, Italijom, Nizozemskom, Portugalom i Velikom Britanijom.

Reakcija HANFA-e na lošu kvalitetu odnosno neizvješćivanje o sumnjvim transakcijama donijela joj je ocjenu 'parcijalne usklađenosti' s europskim preporukama. Istu ocjenu dobili su i regulatori Danske, Grčke, Poljske, Estonije, Latvije, Litve, Malte, Rumunjske, Islanda i Slovačke.

U četvrtoj kategoriji europski je regulator proučavao regulatornu analizu sumnjivih transakcija, te je Hrvatsku ocijenio 'uglavnom usklađenom', među još 19 zemalja. ESMA je u petoj kategoriji proučavala prekograničnu razmjenu podataka o sumnjivim transakcijama, ocijenivši također da je Hrvatska 'uglavnom usklađena' s europskim preporukama, zajedno s 15 europskih zemalja. U kategoriji regulatornih resursa Hrvatska je prema ocjeni ESMA-e 'potpuno usklađena' s europskim preporukama, među još 16 zemalja.

Najlošije ocjene za ciparskog regulatora

Cipar je dobio najlošije ocjene u analizi, uz ocjenu o neusklađenosti s europskim preporukama o uvjetima za detektiranje sumnjivih transakcija i o regulatornoj analizi tih transakcija. Ciparski regulator CySEC priopćio je kako se ne slaže s nekim rezultatima ESMA-ine analize i s nekim ocjenama. Tvrde da europski regulatori nisu dovoljno uvažili specifičnost ciparskog tržišta.

Rumunjski regulator priopćio je pak da se ne slaže s ocjenom o neusklađenosti s europskim preporukama o uvjetima za detektiranje sumnjivih transakcija, tvrdeći da ne odražava u dovoljnoj mjeri njegov pristup superviziji.

Postroženi propisi, veći broj prijava

"Mi kao europski regulatori moramo dodatno poboljšati razinu poštivanja europskih propisa među kompanijama i osporavati nekvalitetna izvješća”, rekao je predsjednik ESMA-e Steven Maijoor. Izvješće je pokazalo nagli rast broja prijavljenih sumnjivih transakcija, uglavnom investicijskih društava u vezi trgovanja dionicama, zbog proširenih kriterija prijava prema novim propisima iz 2016. godine.

Revizija je provedena nakon što je Europska središnja banka utvrdila da malteška banka Valletta nije vlastima prijavila tisuće sumnjivih transakcija. EU trenutno nastoji poboljšati nadzor sumnjivih transakcija, dotjerujući standarde izvješćivanja kako bi ujednačili praksu na europskoj razini.