Dnevne novosti

Pravobraniteljica pozvala kandidate da ne koriste retoriku koja ima obilježja seksizma

16.12.2019 07:20 ZAGREB, 15. prosinca 2019. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na slučajeve neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma te je pozvala na dostojanstven način komunikacije.

"Povodom recentnih slučajeva neprimjerenog načina komunikacije u predizbornoj kampanji, u kojima se pojedine predsjedničke kandidatkinje pokušalo omalovažiti pribjegavajući retorici koja ima obilježja seksizma, pravobraniteljica ovim putem još jednom podsjeća sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji na važnost izbora načina komunikacije kojem pribjegavaju i izraza koje koriste", objavljeno je u nedjelju na internetskoj stranici  pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

To se, istaknula je, pogotovo odnosi na same predsjedničke kandidate i kandidatkinje, čija svaka izjava je pod povećalom medija i javnosti, što uvelike povećava njihovu odgovornost za izgovorenu riječ. "Podsjećamo da smo odmah po stupanju na snagu Odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske (NN 112/19) 21. studenoga objavili javno priopćenje vezano za poštivanje načela ravnopravnosti spolova u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 2019., u kojem smo ukazali upravo na potrebu dostojanstvenog načina komunikacije kojima se poštuju standardi civilizirane retorike u skladu sa suvremenim antidiskriminacijskim normativima."

U skladu s time, pravobraniteljica poziva sve aktere koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da koriste retoriku kojom se poštuju ljudska prava drugih osoba, pri čemu je poželjno generalno se oslanjati na konstruktivne komunikacijske obrasce, umjesto na one destruktivne koji za jedini cilj imaju poniziti i omalovažiti političkog oponenta.