Dnevne novosti

U četvrtak nastavak konzultacija o produženju ugovora o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu

18.12.2019 07:10 ZAGREB, 17. prosinca 2019. (Hina) - Nova runda pregovora Europske komisije, Ukrajine i Rusije o plinu održat će se u četvrtak, 19. prosinca u Bruxellesu, izvijestio je na Twitteru bivši zamjenik predsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

"S nestrpljenjem očekujemo iduću rundu trilateralnih konzultacija na političkoj razini, u četvrtak, 19. prosinca", napisao je Šefčovič, koji će, kako se očekuje, na trostranom sastanku predstavljati Europsku komisiju. Dodao je kako je "došlo vrijeme da se tržištima i potrošačima pošalje pozitivni signal".

Glavni predmet pregovora EK-a, Ukrajine i Rusije je produženje rusko-ukrajinskog tranzitnog ugovora o transportu ruskog plina kroz Ukrajinu dalje u Europu, koji istječe na Staru godinu. Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen predloži li Ukrajina konkurentne uvjete.

Rusija također smatra da je postizanje sporazuma s Kijevom o tranzitu i opskrbi plinom moguće samo ako nema ukrajinskih sudskih zahtjeva.