Dnevne novosti

Policijski sindikati: Nakon povećanja plaća nema potrebe za štrajkom

19.12.2019 07:20 ZAGREB, 18. prosinca 2019. (Hina) - Predstavnici reprezentativnih sindikata u MUP rekli su u srijedu nakon potpisivanja sporazuma o visini dodatka na plaću za policajce sa srednjom stručnom spremom da su sve napravili na tihi način te da neće biti potrebe za štrajkom.

Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike potpisali su u sjedištu MUP-a ministar Davor Božinović i čelnici Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković. "Uspjeli smo napraviti kao reprezentativni sindikati, u dogovoru s vladom i ministrom, da sve izađe na bolje, dakle, neće biti potrebe za štrajkom i ostalim stvarima", rekao je Jagić, dodavši da su to napravili na tihi način bez da građani ili bilo tko drugi zbog toga ima problema.

Zahvalio je ministru što je "shvatio" da je njihov posao najpotplaćeniji i da im treba podignuti plaću. Sljedeći korak je, kaže Jagić, da se plaće povećaju svim službenicima u MUP-u.Lončar smatra da je napravljen pomak, a njihov je cilj da policajac mora imati prosječnu plaću u gospodarstvu od oko 6470 kuna neto. Šušković je zaključila da se time otvara nova stranica za pregovore za druge državne službenike i namještenike koji su također potplaćeni.

Božinović: Uz opremanje policije poboljšavamo njihov materijalni status

Sporazum je nastao kontinuiranim radom između ministarstva i sindikata, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, napomenuvši da su uz opremanje hrvatske policije nastavili poboljšavati njihov materijalni status, odnosno plaće. Podsjetio je da su od lipnja 2017. u više navrata u okviru proračuna iznalazili rješenja kako bi policajcima sa srednjom spremom podigli koeficijente, riješili kriminalističku policiju, vratili dodatak službenicima više i visoke spreme i u ovom mandatu prvi put počeli isplaćivati otpremnine. Ustvrdio je da se mora učiniti više za poboljšanje materijalnog položaja policajaca koji su godinama u odnosu na druge javne i državne službenike bili manje plaćeni iako rade jedan od najtežih poslova, od osiguranja turističke sezone do zaštite državne granice.

Sporazumom MUP-a i sindikata utvrđen je dodatak u osnovnoj plaći policajaca na radnim mjestima za koja je propisana isključivo srednja stručna sprema po modelu 3+1+2 posto. Dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznosit će tako tri posto, s isplatom u siječnju iduće godine. Od 1. lipnja iduće godine uvećat će se za dodatnih jedan posto s isplatom u srpnju, a od 1. siječnja 2021. za dodatnih dva posto, s isplatom u veljači.Na tim radnim mjestima raspoređeno je 14,081 policajac na koji se odnosi dodatak na plaću čija će ukupna visina od 1. siječnja 2021. godine iznositi 6,11 posto.