Dnevne novosti

Gong: Manje nepravilnosti i žalbe na rad biračkih odbora

23.12.2019 07:25 ZAGREB, 22. prosinca 2019. (Hina), Udruga građana Gong ocijenila je u nedjelju kako je izborni dan prošao mirno, uz manje nepravilnosti vezane uglavnom uz propuste u radu i imenovanju biračkih odbora te kršenja izborne šutnje, pozivajući se na osamdesetak prijava građana o nepravilnostima i oko osamdeset informiranja o biračkim pravima.

Najviše prijava odnosilo se na neprofesionalnost, pristranost i kršenje procedura od strane biračkih odbora, priopćili su iz Gonga. "Deseci građana požalili su se kako nisu bili informirani o promjenama adresa biračkih mjesta.

U nekoliko slučajeva birači su već bili zaokruženi kao da su glasali, a oni su tvrdili suprotno", ističe Gong i dodaje kako su pojedini birački odbori biračima dozvolili glasovanje, dok su drugi odbili, čime im je uskraćeno pravo glasa. Kršenje izborne šutnje očitovalo se kroz slanje poruka i uznemiravanje birača porukama i pozivima, a nekoliko njih je prijavilo SMS-ove HDZ-a i SDP-a.

DIP je uoči izbornog dana, razriješio nekoliko članova biračkih odbora u BiH utvrdivši da su članovi stranke, no i tijekom izbornog dana Gong je primio nove slučajeve iz Hrvatske. Primio je i dojave o organiziranom prijevozu i povremenim gužvama na biralištima u BiH.

"U Livnu je zabilježeno grupno glasanje i dva slučaja glasanja umjesto druge osobe. U prvom je muškarac ispunio suprugin list, dok je u drugom supruga uzela listić suprugu i glasala umjesto njega, a birački odbor u oba slučaja nije reagirao. U Tuzli je zabilježeno fotografiranje listića, a drugi slučaj spriječio je birački odbor", stoji u priopćenju.

Škoro kršio izbornu šutnju Osvrnuvši se na prijavu objave navodnih rezultata glasanja u Australiju, na facebook stranici 'Domovina', gdje su prikazani promatrači u konzulatu RH, Gong je istaknuo kako je povjerenstvo upozorilo stožer Miroslava Škore na trajanja izborne šutnje. Škoro je kroz nekoliko objava na facebooku, u kojima se sugerirao svoj redni broj na listiću, kršio izbornu šutnju.

Iz Gonga su podsjetili kako prema Zakonu o izboru predsjednika nisu propisane kazne za kršenje izborne šutnje, za razliku od lokalnih i parlamentarnih izbora. Dodali su da su troškovi prijevoza birača do birališta troškovi izborne promidžbe kandidata.

Zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, za eventualni drugi krug glasanja, građani mogu podnijeti 23.,24. i 25. prosinca neposredno u pisanom obliku ili e-mailom nadležnom uredu državne uprave ili putem sustava e-građani.