Dnevne novosti

ESLJP: Ustavna tužba je učinkovit pravni lijek za pritužbe na neučinkovitu istragu u Hrvatskoj

17.01.2020 07:30 PRAVDA
ZAGREB, 16. siječnja 2020. (Hina) - Odlučujući u predmetu Kušić protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava je zahtjev jednoglasno proglasio nedopuštenim te je zaključio da je ustavna tužba učinkovit pravni lijek za pritužbe na neučinkovitu istragu u Hrvatskoj.
U svom zahtjevu Europskom sudu za ljudska prava obitelj Kušić je navela da istraga smrti članova njihove obitelji nije bila učinkovita te kako ustavna tužba nije bila učinkovita obzirom da ju je Ustavni sud redovito odbijao kao neosnovanu, izvijestio je u četvrtak sud u Strasbourgu. ESLJP je, međutim, utvrdio kako je Ustavni sud, nakon mnogo godina nerazmatranja takvih pritužbi, promijenio i utvrdio svoju praksu te je u svojim najnovijim odlukama donesenim tijekom 2019. ispitao učinkovitost istraga uzimajući u obzir praksu Europske konvencije kao osnovu za svoju ocjenu. 

“Ustavni sud je stoga sada učinkovit pravni lijek za pritužbe na neučinkovitu istragu pod člankom 2. (pravo na život) i člankom 3. (zabrana nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja) Konvencije. Podnositelji su stoga dužni podnijeti ustavnu tužbu u Hrvatskoj prije podnošenja zahtjeva Europskom sudu”, priopćio je Europski sud za ljudska prava. 

Podnositelji, Zdravka Kušić, Bojan Kušić i Martina Kušić, su srpski državljani koji žive u Srbiji. U veljači 1992. pored ceste kod Petrovog Polja u Hrvatskoj pronađena su mrtva tijela njihovih rođaka N.K. i P.K. Policija je pozvala istražnog suca i zamjenika javnog tužitelja te je obavljen očevid. Nakon što je pregledom tijela ustanovljeno da su N.K. i P.K. umrli uslijed prostrijelih rana glave i trupa, policija je tužiteljstvu u Sisku podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ubojstva. Uslijedila je istraga te je policija prvotno obavila brojne obavijesne razgovore, poglavito s dva muškarca koja su stanovala kod obitelji Kušić te susjedima koji su iskazali kako su N.K. i P.K. odveli muškarci u maskirnim uniformama. Ubojstva su klasificirana kao ratni zločin 2006. godine, a daljnji obavijesni razgovori obavljeni su krajem 2008. i početkom 2009. godine, te od 2016. do 2018. godine. Istraga je prenesena na osiječka tijela 2010. godine, a nedavno, u ožujku 2019. godine, prenesena je na zagrebačka tijela te je trenutno još uvijek u tijeku.