Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima

23.01.2020 07:30 huligani
ZAGREB, 22. siječnja 2020. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora će danas raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kojim predlagatelj, Vlada, odnosno MUP želi povećati sigurnost na sportskim natjecanjima, a sankcionirat će se i prikrivanje identiteta i alkoholiziranost.
Predložene izmjene se odnose na povećanje sigurnosti na sportskim natjecanjima kod gledatelja koji su na sportskim natjecanjima poglavito zbog samog natjecanja, a ne zbog namjere počinjenja protupravnih ponašanja, ističe se u obrazloženju. Također, očekuje se da će isključenje sa sportskog natjecanja počinitelja protupravnih ponašanja koja se predlaže uvrstiti u zakon dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja iz nadležnosti policije. To izravno dovodi do smanjenja utroška proračunskih sredstava, naglašavaju predlagatelji.

Nadalje, predložene promjene za svrhu imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti i medijima koji se veže uz protupravna ponašanja na sportskim natjecanjima, koja kod međunarodnih natjecanja štete i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, smatraju predlagatelji. Prijedlogom zakona predlaže se propisati da prekršaj čini i osoba koja dolazi na sportsko natjecanje pod utjecajem droga.

Također, osoba koja na sportsko natjecanje dolazi pod utjecajem alkohola činila bi prekršaj već samim odbijanjem ispitivanja alkoholiziranosti mjernim uređajem, kao i osoba koja bi odbila podvrgnuti se ispitivanju prisutnosti droga u organizmu. Tako će se prevladati pravna praznina koja onemogućava postupanje policije prema osobi koja je pod vidnim utjecajem droga ili alkohola, a negira takvo stanje i odbija se podvrgnuti spomenutom ispitivanjima, drže predlagatelji.

Također, zakonskim prijedlogom u prekršaju bi bila osoba koja s očitom namjerom da ide na sportsko natjecanje kod sebe ima predmete namijenjene za prikrivanje identiteta. Nadalje, zakonskim prijedlogom utvrđuje se prekršajem i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše ili druge osobe te oštećenja ili uništenja dijelova sportskog objekta kada je nastupila mala šteta,stoji u obrazloženju prijedloga zakonskih izmjena.

Sjednica započinje u 9,30 sati raspravom o prijedlogu Zakona o privatnoj zaštiti.