Dnevne novosti

Britanija formirala radnu skupinu za pregovore o budućim odnosima s EU-om

28.01.2020 07:00 LONDON, 27. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Britanske pregovore s Europskom unijom poslije brexita vodit će tim od 40 dužnosnika, tzv. "Radna skupina Europa", koja će podnositi izvješća premijeru Borisu Johnsonu, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.
Britanija izlazi iz EU-a u petak u ponoć. Tada počinje teći prijelazno razdoblje u kojem će i dalje vrijediti postojeća pravila dok se ne dogovore novi dugoročni odnosi. Pregovori o novom sporazumu trebali bi početi u ožujku, a Britanija obećava da će biti zaključeni do kraja godine kako je i planirano.

Radnu skupinu za pregovore vodit će David Frost, diplomat i bivši lobist koji je prošle godine imenovan savjetnikom premijera za Europu i koji je vodio svakodnevne pregovore u Bruxellesu o sporazumu o razdruživanju koji je potpisan prošli tjedan.

On će vjerojatno izravno pregovarati s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom. U njegovu timu su visoki predstavnici britanskog ministarstva financija i vanjskih poslova, a surađivat će i s drugim ministarstvima u relevantnim pitanjima.