Dnevne novosti

Sabor: Kako urediti studentski rad

30.01.2020 07:15 ZAGREB, 29. siječnja 2020. (Hina) - Oporbeni, prije svih SDP-ovi zastupnici, izrekli su u srijedu niz zamjerki na zakon koji uređuje rad studenata, a povod za to bile su izmjene koje je po hitnom postupku predložila Vlada.
Taj je zakon potpuno bespotreban i trebalo bi ga ukinuti, kazao je Saša Đujić (SDP), tvrdeći da zakon samo doprinosi lošijem položaju studenta koji postaju jeftina radna snaga, a nemaju ni staž. Gordan Maras (SDP) upozorava kako mnogi poslodavci koriste studente za redovne poslove. Na tisuće studenata rade po 200 sati mjesečno, pa kako da onda kvalitetno studiraju, upitao se zastupnik u raspravi o izmjenama Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.

Anka Mrak Taritaš (Glas) odgovara kako studenti oduvijek rade uz studij, a problem je oduvijek bila kontrola toga rada.Hvaleći zakon, HDZ-ov Ante Bačić navodi kako 90 posto studenata nije radilo duže od tri mjeseca kod istog poslodavca. Većina je svoje pravo na studentski rad koristila samo jedan mjesec u godini, tvrdi zastupnik.

Robert Podolnjak (Most) propituje potrebu hitnosti zakona. Nije mi jasno zašto je to najhitniji zakon, kaže zastupnik koji podržava njegovu intenciju, a to su jednaka prava svih studenata koji studiraju u Hrvatskoj. Prema izmjenama koje je predložila Vlada, preko studentskih ugovora mogli bi raditi i strani studenti koji nisu državljani članica EU-a, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni. Napominjući kako se predloženi zakon zahvaća i studente izbjeglice i azilante, koji po drugom zakonu imaju određene socijalne benefite, Ante Babić (HDZ) pita hoće li im se ti benefiti ukidati ako su na tržištu rada.

Predložene izmjene odlučno su branili HNS-ovi zastupnici - dok Milorad Batinić rasprave dijela oporbenih kolega vidi i kao "liječenje osobnih frustracija", Stjepan Čuraj naglašava kako su izmjene korak dalje u studentskim pravima. Zakonom o obavljanju studentskih poslova po prvi smo put na cjelovit i sustavan način riješili sva pitanja vezana uz studentski rad, omogućili smo rad izvanrednim studentima, povećali minimalnu satnicu itd., pobrojao je Čuraj.