Dnevne novosti

Marić: Uskoro u javnoj raspravi tri uredbe vezane uz trošarinski sustav

31.01.2020 07:15 ZAGREB, 30. siječnja 2020. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je najavio kako će uskoro u javnu raspravu ići tri uredbe vezane uz trošarinski sustav - trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, trošarinama na alkohol i alkoholna pića te posebnom porezu na bezalkoholna pića. 
Ministarstvo financija je, naime, krajem prošlog tjedna u e-savjetovanje bilo uputilo prijedlog nove uredbe o trošarinama na duhan i duhanske proizvode, ali je taj prijedlog povuklo kako bi, objašnjava Marić, sve tri uredbe istovremeno išle u e-savjetovanje.

Početkom ove godine, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme, na snagu su stupile i izmjene Zakona o trošarinama te Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića. U zakonskoj smo obvezi donijeti podzakonske akte, uredbe vezano za duhan i duhanske prerađevine, bezalkoholna pića te alkohol i alkoholna pića i to je sada u tijeku, rekao je Marić odgovarajući na novinarska pitanja ispred Banskih dvora. "Mi sve ovo vrijeme i dalje vodimo dijalog sa zainteresiranom javnošću, prije svega mislim na proizvođače i distributere. Još jedanput pokazujemo da Ministarstvo financija i Vlada nisu ni gluhi, ni nijemi, ni slijepi te kroz dijalog s njima pratimo i radimo određene usporedbe", rekao je Marić, dodajući kako se ne može zanemariti ni činjenica da Hrvatska ima najdulju fizičku granicu sa zemljama nečlanicama EU. 

Ministar financija je ponovio kako su odlučili objediniti sve te tri uredbe kroz javno savjetovanje, kako su u završnoj fazi razgovora s predstavnicima industrije proizvođača i distributera alkoholnih i bezalkoholnih pića te se nada kako će se sve to finalizirati u danima koji slijede. Podsjetio je i kako su trošarine na duhan i duhanske prerađevine te i alkohol i alkoholna pića podložne i europskim direktivama, kako za njih postoje minimalno propisane trošarine i uvjeti. Hrvatska je što se tiče alkohola i alkoholnih pića druga odozdo po visini trošarina u EU, a još i prije ulaska u EU borili smo se za očuvanje određenih tradicija u Hrvatskoj odnosno individualnih proizvođača pojedinih alkoholnih pića, podsjetio je Marić.

Naveo je i kako se u segmentu bezalkoholnih pića visina posebnog poreza nije mijenjala od 1994. godine (40 kuna po hektolitru) te se kroz zakon koji je početkom ove godine stupio na snagu vidi modernizacija tog sustava i uvođenje oporezivanja i prema udjelu šećera."Taj fiksni dio će se zadržati, ali će se korigirati na niže, a varijabilni će ovisiti o visini, postotku odnosno gramaži šećera, pri čemu su sladila isključena, a to će se i onda propisati određenim razredima", najavio je Marić.

Odgovarajući na pitanja novinara oko trošarina na duhan i duhanske prerađevine, Marić je uz ostalo rekao kako su e-tekućine i grijani duhani već uvedeni u sustav oporezivanja, ali je to za e-tekućine nula kuna pa se bilo kakvo povećanje ne može izraziti u postotku. Među zemljama EU-a 13 zemalja ima takav sustav oporezivanje, a u našem susjedstvu sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, rekao je Marić, dodajući kako će se u tom dijelu dodatno razgovarati i s predstavnicima industrije, ako bude potrebno.