Dnevne novosti

Ženska mreža: Vlada RH dala malu političku važnost konferenciji o ravnopravnosti spolova

03.02.2020 07:00 ZAGREB, 31. siječnja 2020. (Hina) - Ženska mreža Hrvatske ocijenila je u petak da je Vlada dala puno manju političku važnost konferenciji "Sudjelovanje žena na tržištu rada - društvena dobit" u odnosu na druge države predsjedateljice EU-om, te da na konferenciji nisu bile organizacije civilnog društva, a nisu bile uključe ni u njezinu organizaciju.
"Izostalo je prisustvo političkog vrha, a nedostatnost organizacijske strukture očitovala se i u tome što je odabrano tehnološki neadekvatno mjesto koje nije uvažilo potrebe osoba s invaliditetom, te je u potpunosti izostala suradnja, kako u pripremi tako i u sudjelovanju organizacija civilnog društva", ocijenila je u priopćenju Ženska mreža Hrvatske. Konferencija visoke razine "Sudjelovanje žena na tržištu rada - društvena dobit" održana je u četvrtak u Zagrebu kao jedno od službenih događanja u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.

Ženska mreža ističe da u realizaciji i pripremi konferencije nije sudjelovala ni jedna organizacija koja se bavi ženskim pravima, bilo iz Hrvatske, drugih država ili međunarodnih ženskih organizacija i mreža. Predstavnice Europskog ženskog lobija, najveće europske mreže ženskih organizacija, nisu imale priliku govoriti pojedinačno ili na jednom od panela. Zbog toga je, napominje ta organizacija, izostala perspektiva žena na tržištu rada kroz iskustva iz europske i nacionalne prakse i neposrednog rada sa ženama.

Ženska mreža poziva Vladu da poruke konferencije ozbiljno shvati i ugradi u svoje javne politike i strategije.Naglašavaju da je dugotrajna briga za starije i nemoćne odgovornost prije svega države, a i inače teret u većini nose žene koje, nakon brige za djecu, preuzimaju brigu za starije i nemoćne članove obitelji. Ženska mreža poručila je da predsjedavanje Hrvatske EU-om treba uskladiti s njezinim temeljnim vrijednostima kao što je ravnopravnost spolova, a prvi korak je, istaknuto je, usvajanje nove Nacionalne politike ravnopravnost spolova koja kasni već pet godina. Budući da u trećem mjesecu ove godine izlazi prijedlog Strategije ravnopravnosti spolova EU, Ženska mreža očekuje da će ju Vlada aktivno podržati s obzirom na činjenicu da Hrvatska predsjeda EU-om.

Ženska mreža je istaknula da treba ratificirati i Konvenciju Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, a naglašava da je važno osigurati i uvjete za potpunu provedbu Istanbulske konvencije u suradnji sa ženskim organizacijama, prije svega kroz osiguranje financijskih sredstava za neometani i neovisan rad skloništa i savjetovališta.