Dnevne novosti

Danas presuda o leganosti štrajka sanitetskog prijevoza

10.02.2020 07:05 ZAGREB, 7. veljače 2020. (Hina) - Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak bi trebao presuditi o legalnosti štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza koji štrajkom traže izjednačavanje plaća s vozačima i medicinskim tehničarima Hitne pomoći.
U petak, treći dan štrajka, na sudu je održano pripremno ročište i glavna rasprava, a presuda se očekuje u ponedjeljak u 9 sati, izjavio je Hini Žarko Rašić, ravnatelj zavoda za hitnu medicinu. Zavod je  zatražio sudsku zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu. U štrajku je  70 posto ekipa zagrebačkog sanitetskog prijevoza, no prijevoz pacijenata, tvrdi, Rašić, cijelo se vrijeme odvija uredno, uz pomoć vozača ZET-a i djelatnika drugih zdravstvenih ustanova. "U protekla 24 sata u Zagrebu su obavljena 383 sanitetska prijevoza i sve je uobičajeno za građane. Možda se jedino malo dulje čeka jer dodane ekipe nisu uhodane", rekao je Rašić u petak, treći dan štrajka.

Sović: Štrajk do ispunjenja zahtjeva ili sudske zabrane

Ratko Sović, član predsjedništva Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza, poručuje pak da nastavljaju štrajk do ispunjenja zahtjeva ili do sudske zabrane. "Odluka Županijskog suda nije presudna jer mi ćemo se, u slučaju zabrane štrajka, žaliti Vrhovnom sudu. Odluka ovisi o Vrhovnom sudu i nje ćemo se držati", poručuje Sović. Sindikat traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš ponudio je sindikatu kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla, no Sović kaže da im ona nije prihvatljiva. 

Vozači ZET-a i nemedicinsko osoblje nekompetentni za sa sanitetski prijevoz

Tvrdi da im je ponuđeno rješenje samo za vozače, ali ne i za tehničare. Sindikalci pak traže da se i vozačima i tehničarima vrate "stari koeficijenti i da ih se izjednači s djelatnicima hitne pomoći".U sindikatu smatraju i da Nastavni zavod za hitnu medicinu krši sklopljeni sporazum za slučaj štrajka angažiranjem dodatnih ekipa, vozača ZET-a i nemedicinskog osoblja koji nisu kompetentni za obavljanje sanitetskog prijevoza. "Angažman vanjskih suradnika i dodavanje timova krši se sporazum sklopljen sa zavodom", kaže Sović. Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza idućih dana očekuju i podršku kolega diljem Hrvatske. Sindikalni  povjerenik u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac najavljuje od srijede štrajk solidarnosti  sanitetskog prijevoza u Karlovcu, Bjelovaru, Kninu i Šibeniku.