Dnevne novosti

Strukovne udruge u otvorenom pismu premijeru traže povlačenje GUP-a Zagreba

11.02.2020 07:20 ZAGREB, 10. veljače 2020. (Hina) - Strukovne udruge iz područja arhitekture i urbanizma u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću pozvale su u ponedjeljak na poštivanje zakona prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba usprotivivši se donošenju dokumenta koji su struka i javnost ocijenili kao neprihvatljiv.
"Ukoliko se izmjene i dopune GUP-a prihvate na Skupštini Grada Zagreba to će biti zeleno svjetlo i drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj da se planovi mogu donositi mimo pozitivnog smisla zakonske procedure i mimo javnog interesa, pogodujući pojedincima. Ujedno, to će biti i kraj prostornog planiranja kao djelatnosti koja se odgovorno bavi planiranjem i zaštitom prostora Hrvatske u cilju održivog razvoja", upozoravaju strukovna udruženja u otvorenom pismu. Pritom podsjećaju da su, unatoč stručno elaboriranim primjedbama, u izmjenama GUP-a Zagreba integrirana rješenja koja nisu utemeljena na stručnim i znanstvenim spoznajama i koja grubo nameću planska rješenja koja stavljaju pojedinačni interes ispred javnog, da izmjene nisu usklađene sa zakonom, sadrže niz štetnih i stručno neutemeljenih odluka, kako i da nisu poštovani zakonski rokovi.

Presedan je, dodaju, i što je na konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a Ministarsvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost ulazeći izvan zakonski definiranog okvira u tumačenja namjene prostora i njihove pretežitosti.Neozbiljnim ocjenjuju i podnošanje 85 amandmana na GUP kojima se pokušalo prenamijeniti više od 435.000 m2 javnih površina u površine namijenjene gradnji stambenih i poslovnih sadržaja, pa potom njihovo povlačenje ."To su primjeri kako Grad Zagreb neozbiljno u zakonskom, stručnom i proceduralnom smislu pristupa izradi temeljnog strateškog dokumenta za prostorni razvoj grada te je nedvojben dokaz da ovaj prijedlog GUP-a treba povući iz procedure", stoji u otvorenom pismu.

Strukovna udruženja traže od premijera Plenkovića da u okviru svojih prava i odgovornosti napravi sve potrebno kako bi se poštivala vladavina prava u Hrvatskoj te pokazao nedvojben politički stav temeljen na općem dobru.Otvoreno pismo uputili su Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruženje hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske.