Dnevne novosti

SAD spreman odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora

17.02.2020 07:00 MUENCHEN, 15. veljače 2020. (Hina) - Sjedinjene Države spremne su odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora, izjavio je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo govoreći o projektu u kojemu sudjeluje i Hrvatska.
"Kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa, osigurat ćemo do milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi za Inicijativu triju mora", rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. "Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokracije", dodao je. Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma članica EU-a iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik-Jadran-Crno more. Projekt je osobito promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regije na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Europe.

Grabar-Kitarović je na jednom od zadnjih predsjedničkih nastupa na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi triju mora. Odgovarajući tada na novinarsko pitanje o upitnoj podršci Inicijativi triju mora novoizabranog hrvatskog predsjednika Milanovića, Grabar-Kitarović je kazala da je to njegova odluka, ali bi mu ona preporučila da podrži inicijativu. Dodala je i da vjeruje da se Hrvatska neće povući iz inicijative, jer ta inicijativa nije samo na predsjedničkoj razini nego na mnogim drugim razinama, kako predsjednika vlade i resornih ministarstava tako i samog biznisa. Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao "običnom paradom” i  “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović.

Pompeo: Ujedinjeni Zapad pobjeđuje

Pompeo je Inicijativu triju mora spomenuo u govoru u kojem je odbacio kritike da se SAD udaljava od europskih saveznika."Reći da je transatlanski savez mrtav veliko je pretjerivanje. Zapad pobjeđuje i pobjeđujemo zajedno", rekao je. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u petak je ocijenio da Amerika pod vodstvom Donalda Trumpa odbacuje ideju međunarodne zajednice i optužio SAD, Kinu i Rusiju da vode svijet u "mračno doba" nepovjerenja i nesigurnosti. "Te izjave nisu točne i nemaju veze sa stvarnošću. Ubili smo šefa Islamske države, ubili smo šefa Al Kaide na Arapskom poluotoku. Je li to Amerika koja se isključuje iz međunarodne zajednice?", upitao je Pompeo. "Moramo imati povjerenja u naše savezništvo i prijateljstvo", istaknuo je.

Za Rusiju, Kinu i Iran kaže da "žele postati carstva" i da se koriste kibernetičkim prostorom za širenje svoga utjecaja."Huawei i ostale kineske tehnološke kompanije su trojanski konji za kinesku špijunažu. Ruske kampanje dezinformiranja pokušavaju naše građane okrenuti jedne protiv drugih. Iranski kibernetički napadi truju računalne mreže na Bliskom istoku", kaže Pompeo. "Ne vjerujte onima koji vas pokušavaju uvjeriti u suprotno. SAD, čija gospodarski uspjesi potvrđuju snagu ideje Zapada tu je da obrani naše građane i našu slobodu", istaknuo je američki državni tajnik.