Dnevne novosti

ECB želi čuti mišljenje građana

25.02.2020 07:02 FRANKFURT, 25. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) odlučila je organizirati niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.
Na prvom skupu koji će u sklopu kampanje "ECB sluša" biti održan 26. ožujka u gradskoj vijećnici Bruxellesa sudjelovat će i Lagarde, a ECB očekuje od središnjih banaka svih 19 članica eurozone da održe barem jedan takav događaj, uglavnom u prvoj polovini godine. „Želimo biti otvoreni za mišljenja, očekivanja i bojazni javnosti”, rekla je šefica ECB-a. Inicijativa signalizira značajnu promjenu u stilu ECB-a pod dirigentskom palicom Lagarde, nekadašnje političarke koja je oduvijek imala sluha za odnose s javnošću, a u studenome prošle godine preuzela je čelnu dužnost u ECB-u od Talijana Maria Draghija.

Nova strategija u odnosima s javnošću ujedno razotkriva nedoumice u ECB-u kada je u pitanju adekvatnost podataka o inflaciji koje je banka koristila kako bi opravdala na tisuće milijardi eura poticaja europskom gospodarstvu.ECB je pokrenuo opsežnu analizu nekonvencionalne monetarne politike u siječnju, vjerojatno kako bi u konačnici redefinirao ciljanu stopu inflacije, špekulira Reuters.Šest izvora iz središnje banke eurozone prošlog je tjedna bilo jednoglasno u procjeni da konzultacije s javnošću vjerojatno neće utjecati na razmatranja u banci o izmjeni definicije stabilnosti cijena, trenutno iskazane ciljanom stopom inflacije od "nešto ispod dva posto".

Dodali su ipak da će zbog tih konzultacija ECB vjerojatno objaviti novu ciljanu stopu inflacije tek u drugoj polovini godine. „Izgledalo bi poprilično loše kada bismo objavili važno priopćenje o analizi u lipnju jer bi to značilo da ne shvaćamo ozbiljno povratne informacije”, rekao je jedan od izvora.U ECB-u žele dokučiti zašto je percepcija inflacije među poduzećima i kućanstvima tako visoka i zašto plaće u eurozoni relativno sporo rastu. „Predstavnici širokog spektra regionalnih i organizacija potrošača i socijalnih partnera imat će priliku iznijeti svoje stavove o mjerama ECB-a”, priopćio je u ponedjeljak ECB.

Dužnosnici ECB-a također će pokušati objasniti svoje aktivnosti jednostavnijim jezikom, u skladu s osobnim stilom Christine Lagarde. "Prikriveni je cilj prenijeti ECB-ove poruke građanima", ističe jedan od izvora. "Posrijedi je eksperiment s novim komunikacijskim pristupom", dodaje.