Dnevne novosti

Sabor: Danas glasovanje o razrješenju Jelenića i Zakonu o popisu stanovništva

28.02.2020 07:30 SABOR
ZAGREB, 27. veljače 2020. (Hina) - Hrvatski sabor bi u petak trebao razriješiti glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasati zakone koje nije uspio prošloga  tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva.
Jelenić je za glavnog državnog odvjetnika imenovan prije nepune dvije godine, a s dužnosti odlazi nakon otkrića da je zatajio članstvo u masonskoj loži zbog čega je prošlog tjedna podnio i ostavku. Oporba je u  raspravi o Vladinu prijedlogu Jelenićevu razrješenju poručila da bi se prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika ubuduće trebalo provoditi sigurnosnu provjeru kandidata.

Sabor bi trebao bi glasovati o još 30-ak raspravljenih točaka, među kojima je i prijedlog zakona o popisu stanovništva, odgođen prošlog petka nakon što su manjinski zastupnici srušili kvorum jer Vlada nije prihvatila amandmane njihova kluba. U amandmanima su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima. Prije glasovanja u podne, trebala bi se sastati i vladajuća koalicija kako bi se postigao dogovor oko zahtjeva manjinaca.

Sabor će radni dan početi raspravom  o provedbi europske uredbe o suradnji nacionalnih tijela država članica EU u zaštiti potrošača. Cilj je zaustaviti u trgovini lošu praksu protiv potrošača i osnažiti tijela za otkrivanje nepravilnosti te poduzimanje mjera. Na temelju nove europske uredbe nacionalna tijela za zaštitu potrošača moći će klasificirati internetske stranice i račune na društvenim medijima kako bi uklonila prijevare. Također će imati mogućnost testiranja i tajne kupnje, kao i istraživanja financijskih tokova kako bi pronašla nepoštene trgovce i internetske prijevare. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna kaznit će se nepoštene trgovce za prekršaje.