Dnevne novosti

Novim zakonom ubrzava se postupanje u procesu izvršavanja kazne zatvora

06.03.2020 07:30 LISICE
ZAGREB, 5. ožujka 2020. (Hina) - Prijedlogom Zakona o izvršenju kazne zatvora, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u prvo čitanje u Hrvatski sabor, ubrzavaju se rokovi postupanja od trenutka pravomoćnosti presude o kazni zatvora do samog izvršenja kazne.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe to kao najvažniju novinu zakona. "Sve rokove vezane uz ta postupanja smo bitno skratili, stoga ćemo imati bitno brži postupak i u suradnji s drugim resorima ćemo ostvariti potpuni nadzor od trenutka izvršavanja pravomoćnosti kazne zatvora do samog smještaja i odlaska na izvršavanje", rekao je ministar. Istaknuo je i uvođenje mogućnosti uvjetnog otpusta pod elektroničkim nadzorom, kao i omogućavanje komunikacije između zatvorenika i maloljetne djece. "Godišnje imamo oko 12.000 djece čiji su roditelji u zatvorskom sustavu, a tehnologijom ćemo omogućiti jednostavnije i brže komuniciranje između djece i roditelja", rekao je Bošnjaković.

Izdvojio je i mogućnost puno boljeg iskorištavanja postojećih prostora u zatvorskom sustavu te će se, kako je rekao, relaksirati kruta razlika između kaznionica i zatvora, pa će u kaznionicama moći biti smješteni i osuđeni na kaznu zatvora u prekršajnom postupku i oni koji su u istražnom zatvoru. Prema važećem zakonu, istražni zatvorenici izvršavaju istražni zatvor isključivo u zatvorima."Uređuje se i status zatvorske bolnice koja postaje dio sustava javnog zdravstva te će imati puno bolju komunikaciju s ostalim zdravstvenim ustanovama", naveo je ministar.

Osnovano povjerenstvo za pomoć prisilno zatočenima u Srbiji i Crnoj Gori

Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na područje Srbije i Crne Gore.Multidisciplinarno povjerenstvo će predlagati mjere i kriterije za sustavno djelovanje i planiranje pružanja pravne i stručne pomoći, te će osnovati stručni tim za pomoć bivšim zarobljenicima i njihovim odvjetnicima pred sudovima u Srbiji i Crnoj Gori. Predsjednik povjerenstva je ministar pravosuđa. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je formiranje povjerenstva značajnim iskorakom u pomoći osobama koje su nasilno odvedene za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku, kako bi nakon toliko godina dobile satisfakciju i odgovarajuće obeštećenje.

Odluka Vlade uslijedila je nakon nedavnog sastanka s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je aktivno u pravnim procesima radi obeštećenja svojih članova.Tijekom 2018. i 2019. godine pokrenut je određeni broj privatnih tužbi protiv Republike Srbije pred sudovima u Hrvatskoj i Srbiji. Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe "Kibernetički štit 2020" u ožujku u kojoj će sudjelovati tijela iz sustava domovinske sigurnosti te druga tijela, ukupno njih 23, radi uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jačanja sigurnosne svijesti na nacionalnoj razini.Za potrebe vježbe provest će se simulacija kibernetičkih napada radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti.