Dnevne novosti

Jandroković: Sabor smanjio obveze na najmanju moguću mjeru

13.03.2020 07:30 ZAGREB, 12. ožujka 2020. (Hina), U Hrvatskom saboru obveze su smanjene na najmanju moguću mjeru, vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti, ne samo zastupnika, nego i svih građana koji dolaze u Sabor, poručio je u četvrtak predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 
Time je odgovorio zastupniku Hrvoju Zekanovića (Suverenisti) koji je izjavio da se zbog pandemije koronavirusa "nalazimo u jednom od najopasnijih razdoblja za našu državu i čovječanstvo, a da se Sabor ponaša kao da se ništa ne događa". 

Tražim da hitno u proceduru stavimo raspravu o toj iznimno važnoj točki, trebali bi trajno zasjedati zbog ove iznimno opasne situacije, rekao je Zekanović, tražeći stanku dok je Sabor raspravljao o zakonskom prijedlogu o profesionalnoj mirovini koji je predložio Mirando Mrsić (Demokrati).   

Ocijenio je da se poduzimaju "dobre mjere", ali i naglasio da bi mnogi zastupnici mogli dati dobre savjete u nastaloj situaciji. Jandroković mu je odgovorio da Sabor i njegovo čelništvo pozorno prate što se događa, dogovorena je odgoda svih tematskih sjednica i organiziranih posjeta, odgađaju se međunarodne obveze. 

"Pratit ćemo sve što se događa i reagirati sukladno potrebama, slušamo stručnjake i po njihovim preporukama ćemo postupati", poručio je predsjednik Sabora. Najavio je kako će se u petak, vjerojatno, obaviti konzultacije na razini saborskog Predsjedništva sa klubovima zastupnika i vidjeti kako će se postupati. 

Pozvao je zastupnike da ne koriste nastalu situaciju za prikupljanje političkih bodova te im poručio kako je ovo situacija gdje je primarna osobna odgovornost. 

I Mrsić  je pozvao sve stranke da sjednu i razmotre mjere koje treba poduzeti da se "epidemiju pred nama ograniči", da se dogovore oko mjera za gospodarstvo, "jer očito da epidemija neće brzo stati". Treba skupiti sve glave, situacija je ozbiljna, u ratu smo protiv virusa, ali i da održimo ekonomiju, spasimo turizam, rekao je zastupnik.