Dnevne novosti

Predstavljen projekt Centra kompetencija za pametne gradove (CEKOM)

13.03.2020 07:15 RIJEKA, 12. ožujka 2020. (Hina), Projekt inovacijskog klastera koji će surađivati na projektima istraživanja i razvoja inovativnih digitalnih rješenja za život urbanoj sredini - Centra kompetencija za pametne gradove (CEKOM), predstavljen je u četvrtak u riječkoj gradskoj upravi.
CEKOM je organizacija koja okuplja dvadeset partnera, kao što su institucije iz akademskog i istraživačkog sektora, gradska komunalna društva i privatne tvrtke, koje će razvijati projekte temeljene na digitalnim tehnologijama u prometu, energetici, ekologiji i turizmu.

Nositelj projekta je tvrtka u vlasništvu Grada Rijeke Smart RI, koje je osnovana radi upravljanja CEKOM-om. Aktivnosti na projektu počele su u početku ožujka, nakon što je CEKOM-u odobrena prijava na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i dodjela bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za podršku razvoja centara kompetencija u iznosu od 95,3 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta za trogodišnje razdoblje iznosi 149,6 milijuna kuna, od kojih partneri osiguravaju 54,2 milijuna kuna vlastitih sredstava. Potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava između Smart RI, ministarstva i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) očekuje se do kraja ožujka.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako su razvojni projekti za daljnju digitalizaciju važan strateški cilj u dokumentima Rijeke, Hrvatske i Europske unije te da se predviđa razvijanje platformi, koje će unaprijediti kvalitetu života u gradu.

Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić rekao je da će se pilot projekti provoditi u suradnji s gradskom upravom i građanima radi unaprjeđenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Time će se, kaže, ojačati pozicija Rijeke kao razvojnog centra i optimalne lokacije za dugoročne istraživačke projekte.

Ukupno 36 pripremljenih projekata raspoređeno je u šest cjelina, a njihov razvoj bit će usmjeren prema alatima za upravljanje javnim politikama. Neki od projekata tiču se upravljanja prometnim raskrižjem na prilagođen i automatiziran način, upravljanja digitalnim znakovima čiji se sadržaj mijenja prema situaciji u prometu, smartphone aplikacija temeljenima na umjetnoj inteligenciji u turizmu, kretanju gradom i ekologiji.

Partneri u CEKOM-u su Smart RI, Sveučilište u Rijeci, Energetski institut Hrvoje Požar, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Pomorski fakultet u Rijeci, Energo, KD Vodovod i kanalizacija, Rijeka promet, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, Combis, 3tCable, Alarm Automatika, Elektrokovina, Exevio, IOLAP, Kreativni odjel, Apsolon, Smart Sense i SmartIS.