Dnevne novosti

Šef UN-a za usklađeno djelovanje da se izbjegne globalna recesija

16.03.2020 07:05 LISABON, 15. ožujka 2020. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres založio se u nedjelju da svjetske vlade usklađeno djeluju kako bi spriječile recesiju svjetskog gospodarstva zbog širenja koronavirusa.
"Osim što je izazvao krizu javnog zdravstva, virus je zarazio i svjetsko gospodarstvo", napisao je Guterres u uvodniku portugalskog dnevnog list Publico. Širenje virusa je poremetilo lanac opskrbe i izazvalo pad ulaganja i potrošnje, što je dovelo do "stvarne i sve veće opasnosti od recesije u svijetu", nastavio je bivši portugalski socijalistički premijer. "Ni jedna zemlja ne može se sama boriti. Više nego ikada vlade moraju surađivati i osnažiti gospodarstva, povećati javna ulaganja, promicati trgovinu i podržati pojedince i zajednice koje je zadesila bolest", naglasio je.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio na ozbiljnost usporavanja svjetskog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa, koje ovisi o njezinom trajanju i o reakcijama vlada.MMF treba u travnju objaviti svoje ažurirane gospodarske prognoze. MMF je u siječnju i dalje predviđao svjetski rast od 3,3 posto, ali to je bilo prije poremećaja na svjetskoj razini vezanih uz pandemiju koronavirusa, kao što su zatvaranje trgovina, ograničenja kretanja, otkazivanja sportskih i kulturnih događaja. Početkom ožujka je glavna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva upozorila da će rast u 2020. biti manji od 2,9 posto, koliko je iznosio u 2019., ali nije mogla predvidjeti koliko.