Dnevne novosti

Stožeru civilne zaštite veće ovlasti radi ubrzanja djelovanja sustava

18.03.2020 07:15 ZAGREB, 17. ožujka 2020. (Hina) - Vlada je u hitnu saborsku proceduru sa sjednice u utorak uputila dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima Nacionalni stožer dobiva veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava.
"U cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Hrvatske, predlaže se dopuniti zakon na način da se omogući Stožeru civilne zaštite donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na ovaj način želi se osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije, dodao je ministar.

Zakon je upućen u hitnu saborsku proceduru kako bi se pravodobno mogle provesti mjere za otklanjanje opasnosti od neposredne ugroženosti života i zdravlja ljudi te opasnosti za štetu u gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 (koronavirus).Ministri su na sjednici, na kojoj je Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene 16 zakona te tri podzakonska akta, kako bi se pomoglo gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, dobili i informaciju o Preporukama o radu pravosudnih tijela za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, a donesena je i odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Bošnjaković uputio četiri preporuke pravosudnom sustavu

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je da je pravosudnom sustavu uputio četiri preporuke zbog specifičnosti društvenog trenutka zbog epidemije koronavirusa, a u želji da on funkcionira jedinstveno te da pritom rizici budu smanjeni na najmanju moguću mjeru.Prva je preporuka da pravosudna tijela i dalje na nastavljaju s radom, posebno na neodgodivim hitnim predmetima (zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima), a svi drugi predmeti koji ne zahtijevaju takvu hitnost preporuka je da se odgode. "Posebno se to odnosi na na ovrhe i to one koje se provode na sudovima, a vezane su uz deložacije. Mislimo da takve stvari treba odgoditi i ima smisla svakako ih odgoditi", rekao je ministar.

Treća je preporuka da se rad u pravosudnim tijelima organizira tako da oni koji to mogu rad obavljaju od kuće, a četvrta preporuka je korištenje elektroničke komunikacije. "Preporučamo odvjetnicima i bilježnicima da komuniciraju elektroničkim putem. Nema niti za stranke nikakvog razloga da idu na gruntovne i vade zemljišno-knjižne izvatke kad je to moguće putem sustava e-građani ", dodao je Bošnjaković.

Žurna nabava roba i usluga kojima Hrvatska ne raspolaže

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobreno je da na teret državnog proračuna izvrši žurnu nabavu i roba koje nedostaju i potrebne su za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem COVID-19. "Okolnosti na terenu i situacija kojoj Hrvatska do sada još nije bila izložena ukazali su na potrebu za žunom nabavom nove robe i usluga kojima državna tijela i organizacije RH u ovom trenutku ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini, a za potrebe osobne zaštite sudionika i operativnih snaga sustava Civilne zaštite je nužno potrebita", objasnio je ministar gospodarstva Darko Horvat.  

Robe će se isporučivati iz robnih zaliha isključivo po nalogu MUP-a - Ravnateljstva civilne zaštite u ime Stožera civilne zaštite, a njihova nabava bit će izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi, zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa RH koji se ne mogu osigurati nekim drugim mjerama, rekao je Horvat. Popis roba i usluga je tajan.