Dnevne novosti

Potpora za modernizaciju poslovnih procesa

18.03.2020 07:10 ZAGREB, 17. ožujka 2020. (Hina) - Vlada je u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o poticanju ulaganja kojima  se uvode potpore za modernizaciju poslovnih procesa kod ulaganja u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima, a u parlament je poslan i prijedlog zakonskih izmjena za određivanje radnog vremena trgovina u posebnim okolnostima.

Namjena potpore, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, je unaprjeđenje tehnološke razine poslovnih procesa unutar proizvodno-prerađivačke industrije i njena transformacija prema tehnološkoj razini industrije 4.0. Horvat je rekao i kako se uvodi prijelazna mjera kojom se omogućuje korisniku potpore za ulaganje produljenje propisanog razdoblja očuvanja broja novootvorenih radnih mjesta povezanih s projektom ulaganja na tri godine.

Ova mjera, kako je pojasnio ministar, primjenjuje se u slučaju smanjenja propisanog broja novootvorenih radnih mjesta zbog nepovoljnih uvjeta na tržištu rada, odnosno nepovoljnih tržnih uvjeta uzrokovanih padom industrijske proizvodnje i padom potražnje roba i usluga na području EU, što je trenutno nedvojbeno uzrokovano epidemijom koronavirusa.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene i dopune Zakona o trgovini, koje omogućuju županijskim stožerima civilne zaštite da urede radno vrijeme trgovina na svom području u posebnim okolnostima, kao što je sada, za vrijeme epidemije koronavirusa.