Dnevne novosti

Sabor danas o novinama u radu odvjetnika

27.03.2020 07:28 ZAGREB, 26. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski sabor, koji nakon nedjeljnog potresa i oštećenja koja je pretrpjela njegova zgrada zasjeda u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj, u petak će raspraviti samo jednu točku, izmjene Zakona o odvjetništvu.
Izmjenama, koja je predložila Vlada, daje se mogućnost odvjetnicima iz država članica Europske unije da unutar podružnica u Hrvatskoj mogu pružati pravne usluge i usluge savjetovanja o hrvatskom pravu.

Ukida se ograničenje osnivanja jednog ureda, propisuje da odvjetnik može zasnovati radni odnos kod odvjetnika koji samostalno obavlja odvjetničku službu, u odvjetničkom društvu ili kod odvjetnika koji službu obavlja u zajedničkom odvjetničkom uredu.

Odvjetnici, zajednički uredi i odvjetnička društva imaju urede, a mogu imati i pisarnice.Predloženim izmjenama, ukida se ograničenje prestanka prava na obavljanje odvjetništva odvjetniku koji više od šest mjeseci bez opravdanog razloga ne obavlja svoju djelatnost.

Odvjetniku iz Hrvatske s poslovnim nastanom u drugoj državi članici EU ne prestaje pravo na obavljanje odvjetništva u slučaju da stupi u radni odnos izvan odvjetničkog ureda ako je to prema propisima te države članice dozvoljeno.

Osim što je morao napustiti svoju zgradu na Markovu trgu, Hrvatski sabor zasjeda uz stroge mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Na raspravama može biti samo po dvoje predstavnika svakog kluba, zastupnici sjede daleko jedni od drugih, govornica za koju izlaze dezinficira se iza svakog govornika. Nema procjene kada bi se zastupnici mogli vratiti na Markov trg.

"Ne možemo u ovom trenutku reći, statičari daju različite ocjene o tome koliko su zgrade sigurne i stabilne, mi idemo za tim da maksimalno smanjimo rizik i idemo u prostore koji su nam sigurni za normalan rad", isticao je proteklih dana predsjednik Sabora Gordan Jandroković.