Dnevne novosti

Svjetska banka odobrila 1,9 milijardi dolara pomoći za borbu protiv koronavirusa

03.04.2020 07:05 WASHINGTON, 2. travnja 2020. (Hina/Reuters) – Svjetska banka objavila je u četvrtak da je njezin izvršni odbor odobrio početnih 1,9 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv koronavirusa u 25 država. 
Dodala je da radi na tome da program proširi na još 40 drugih država, te da radi na slanju dodatnih sredstava postojećim projektima, vrijednima do 1,7 milijardi dolara. Ta institucija spremna je u borbi protiv pandemije u idućih 15 mjeseci potrošiti do 160 milijardi dolara. Indija, treće najveće gospodarstvo u Aziji, primit će milijardu dolara pomoći za bolja testiranja na virus, utvrđivanja kontakata zaraženih, laboratorijsku dijagnostiku, medicinsku opremu i prostorije za izolaciju. 

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da organizacija ubrzano radi na jačanju kapaciteta država u razvoju da se odupru koronavirusu i da se ubrza njihov ekonomski i društveni oporavak. „Najsiromašnije i najranjivije države vjerojatno će biti i najpogođenije, a naši timovi diljem svijeta ostaju usredotočeni na rješenja za postojeću krizu na državnim i regionalnim razinama“. Sredstva odobrena u četvrtak uključuju i 200 milijuna dolara za Pakistan, 100 milijuna dolara za Afganistan i 82,6 milijuna dolara za Etiopiju. Banka je objavila i kako pomaže državama da što prije dobiju potrebnu medicinsku opremu tako što u njihovo ime razgovara s dobavljačima.