Dnevne novosti

Zlata Hrvoj Šipek ili Jurica Ilić Vladin izbor za šefa DORH-a?

14.04.2020 07:30 KVAČICA
ZAGREB, 11. travnja 2020. (Hina) - Za dužnost novog glavnog državnog odvjetnika Vladin izbor bi mogli biti trenutna vršiteljica te dužnosti Zlata Hrvoj-Šipek ili zagrebački državni odvjetnik Jurica Ilić, piše u subotu Jutarnji list pozivajući se na neslužbene informacije.

Tko je podnio prijavu iz Državno-odvjetničkog vijeća (DOV) koje je raspisalo poziv nisu željeli navesti s obzirom da postupak zaprimanja prijava još nije okončan. Naime, potencijalni kandidati mogli su jučer do kraja dana podnijeti prijave osobno, ali su ih isto tako mogli i poslati poštom. Pritom su podsjetili da s obzirom na trenutačnu situaciju u RH i Hrvatska pošta radi smanjenim obujmom tako da DOV više ne zaprima poštanske pošiljke svaki, nego svaki drugi dan, zbog čega bi se zaprimanje prijava moglo produljiti i do 21. ili 22. travnja.

Nakon toga će, odgovorili su iz DOV-a, utvrditi kandidate koji su se javili na natječaj i njihove prijave proslijediti Vlade. Vlada potom jednog od kandidata predlaže Saboru, a Sabor ga uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe bira običnom većinom.Jutarnji neslužbeno doznaje da je jedinu prijavu koju je dosad za primilo DOV podnio Nikša Wagner, dugogodišnji zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

Međutim, na natječaj za glavnog državnog odvjetnika prijavio se i zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević koji je to i osobno potvrdio. Iz neslužbenih krugova također se moglo čuti da bi svoje prijave moglo predati još dvoje tužitelja, Zlata Hrvoj-Šipek, aktualna prva zamjenica i vršiteljica dužnosti GDO-a od trenutka podnošenja ostavke Dražena Jelenića te Jurica Ilić, zagrebački županijski državni odvjetnik.

Upravo Zlata Hrvoj-Šipek i Jurica Ilić u pravosudnim kuloarima slove kao kandidati kojima bi Vlada mogla biti sklona i koji su kao takvi najozbiljniji kandidati za nasljednika Dražena Jelenića na čelu DORH-a, donosi Jutarnji list.