Dnevne novosti

Oporba većinom za izmjene Zakona o sigurnosti eksploatacije ugljikovodika

16.04.2020 07:15 ZAGREB, 15. travnja 2020. (Hina) - Saborski zastupnici raspravili su u srijedu prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim se uređuje primjena propisa, sprečavanje i postupanja u slučaju velikih nesreća povezanih s odobalnim radovima, upravni i inspekcijski nadzor te prekršajne odredbe.
Tim se zakonskim prijedlogom usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije, pojasnio je u ime predlagatelja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Predloženim Zakonom uredit će se sastav Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na način da će se odrediti kako se Koordinacija sastoji od predstavnika određenih tijela javne vlasti.

U raspravi je Anka Mrak Taritaš (Glas) najavila potporu zakonskom prijedlogu u interesu zaštite i očuvanja okoliša.Dodala je kako treba dobro odvagnuti treba li nam eksploatacija ugljkovodika ili ne, odnosno hoće li donijeti više štete ili koristi.

Potporu zakonu najavio je i Saša Đujić (Klub SDP-a) dodavši kako će poduprijeti svako rješenje koje pridonosi očuvanja okoliša i podiže sigurnosna razina.

Bulj: Hrvatska nema brod za sanaciju

Miro Bulj (Klub Živi zid) također je podržao sigurnost eksploatacije ugljikovodika ustvrdvivši kako je INA s upravljačkim pravima predana Mađarima za "šaku škuda". Također je rekao kako je propast INA-e započela prodajom naftnih polja "Bijele noći"  bivšeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, a zadnji čavao u lijes zabio joj je HDZ. Upozorio je kako Hrvatska nema brod za sanaciju eventualnog izlijevanja nafte i da je najbliži u Trstu, a i taj je u privatnom vlasništvu. 

Damjan Vucelić (klub Živi zid, Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je kako je Hrvatska postala uliznička kolonija, podsjetivši je na kako je rekao, kriminalnu prodaju INA-e Mađarima te da je sisačka rafinerija namjerno prikazivana kao nerentabilna da bi se zatvorila, a proizvodnja preselila u Mađarsku. Upozorio je na opasnost postupka eksploatacije ugljikovodika - hidrauličkog frakturiranja - kojim se ugrožavaju izvorišta pitke vode i to za  - sitniš. Nije slučajno, smatra Vucelić, što se takav zakon donosi u jeku koronakrize na koju je koncentrirana sva pažnja javnosti. Hrvatska će dobivati mrvice, može zaboraviti na energetsku neovisnost i živjet će u stalnom strahu od mogućeg zagađenja okoliša, jer joj u slučaju ekološke katastrofe prijeti gospodarski kolaps, smatra Vucelić. Stoga je upitao isplati li se zbog malo nafte ugroziti turizam. 

Koordinaciji će se omogućiti propisivanje zabrane odobalnih radova naftnorudarskim subjektima

U Zakon je, radi sprječavanja sukoba interesa, dodana odredba kojom će se odrediti da članovi Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika ne sudjeluju u poslovima vezanim za ekonomski razvoj odobalnih ugljikovodičnih potencijala, provođenju nadmetanja za izdavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na odobalju. Također se propisuje nadležnost ubiranja i upravljanje prihodima od djelatnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na odobalju, odnosno nad poslovima certifikacije i  klasifikacije odobalnih objekata, stručno-tehničkim poslovima veznim uz odobalne objekte te poslovima tehničkog nadgledanja postrojenja.

Koordinaciji će se omogućiti propisivanje zabrane odobalnih radova naftnorudarskim gospodarskim subjektima na način da će Koordinacija naložiti tijelu nadležnom za provođenje inspekcijskog nadzora da rješenjem zabrani obavljanje odobalnih radova naftnorudarskim gospodarskim subjektima u slučajevima propisanim Zakonom.

Nadalje, uvest će se realni rokovi za predaju dokumenata naftno-rudarskih gospodarskih subjekata, te se određuje odgovornost naftno-rudarskih gospodarskih subjekata, kao i jasno određivanje obaveza naftno-rudarskih gospodarskih subjekata,Zakonom se također ujednačava se terminologija, kako bi bila razumljiva i jednoznačna, a postiže se i usklađivanje definicija pojedinih pojmova, stoji, među ostalim, u obrazloženju.