Dnevne novosti

Pomorcima oslobađanje od poreza unatoč nemogućnosti ostvarenja kriterija "183 dana"

27.04.2020 07:10 ZAGREB, 25. travnja 2020. (Hina) - Pomorci će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, iako zbog pada prometa uslijed pandemije koronavirusa ne mogu ploviti van Hrvatske najmanje 183 dana godišnje, priopćilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Ministarstvo je, naime, uputu za provedbu odredbi Pomorskog zakonika u svrhu utvrđivanja "183 dana", radi oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak pomoraca za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi dužni su prijaviti porez na dohodak ako su proveli manje od 183 dana u radnom odnosu van Republike Hrvatske. No, pandemija koronavirusa poremetila je pomorski promet pa većina pomoraca ne može ostvariti planirani broj dana u plovidbi te su došli u nezavidan položaj.

"Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, svjesno nepravednosti koje bi trpjeli pomorci u nedostatku odredbi koje podrazumijevaju uvažavanje i okolnosti koje su ih snašle pojavom koronavirusa, donijelo uputu kojom se priznaju dani plovidbe i dani putovanja koje bi pomorac ostvario temeljem uobičajenog godišnjeg rasporeda rada", kaže se u priopćenju.

Sukladno uputi, pomorcima koji plove u međunarodnoj plovidbi u broj potrebnih 183 dana računaju se i dani provedeni na liječenju od posljedica epidemije koronavirusa, odnosno dani provedenu u izolaciji, samoizolaciji ili karanteni. Osim toga, priznaju se i dani koji nisu ostvareni zbog poslovno uvjetovanih razloga kao i dani boravka pomoraca na brodu u situacijama kada je nastupio prekid ugovora o radu, a pomorac nije bio u mogućnosti iskrcati se s broda.

Detaljna uputa je dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva mora prometa i infrastrukture.