Dnevne novosti

Božinović: popuštanje mjera na unutarnjim granicama EU-a samo koordinirano

29.04.2020 07:00 BRUXELLES, 28. travnja 2020. (Hina) - Tijesna suradnja država članica i koordinacija na razini EU-a ključni su kod popuštanja mjera na unutarnjim granicama Unije, uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
"Što se tiče postupnog ukidanja mjera, složili smo se da su tijesna suradnja država članica i koordinacija na razini EU-a i da dalje ključni ako želimo izbjeći novi vrhunac epidemije u Europi", rekao je Božinović nakon video-konferencije ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Božinović ističe da će se ograničenja ukidati postupno u područjima gdje je komparativno manji rizik od ponavljanja širenja virusa."Što se tiče ukidanja kontrola na unutarnjim granicama, složili smo se da trebamo biti oprezni, kao i kod razmatranja mogućnosti ponovnog otvaranja vanjskih granica EU-a. Većina mojih kolega su rekli da će njihove odluke o ukidanju te mjere biti u skladu s epidemiološkom situacijom i uz odgovarajuću primjenu higijenskih mjera, socijalnog distanciranja i drugih zaštitnih mjera", rekao je Božinović.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson najavila je da će za sljedeću video-konferenciju ministara unutarnjih poslova predstaviti prijedlog za postupno i koordinirano ukidanje mjera na unutarnjim granicama.Pitanje otvaranja unutarnjih granica u EU-u ključno je za planiranje turističke sezone koja je pod velikim upitnikom zbog pandemije koronavirusa.U ponedjeljak je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli organizirao video-konferenciju s europskim kolegama o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam. 

Capelli je rekao kako je zaključak toga sastanka da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, nešto poput "putovnice covid-19", koji bi vrijedio za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.Ministri unutarnjih poslova su također razgovarali o praćenju kontakata zaraženih uz pomoć mobilnih aplikacija  na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje pravila o zaštiti privatnosti, zatim o borbi protiv organiziranog kriminala, koji se "prilagodio" kriznoj situaciji te o jačanju migrantskog pritiska prema Europi.