Dnevne novosti

Vlada predožila Zlatu Hrvoj Šipek za glavnu državnu odvjetnicu

04.05.2020 07:25 VLADA
ZAGREB, 30. travnja 2020. (Hina) - Vlada je, nakon obavljenih razgovora sa šest kandidata, predložila aktualnu zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Zlatu Hrvoj Šipek za glavnu državnu odvjetnicu.
Vlada je prijedlog odluke temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju utvrdila u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice te ga je uputila u Hrvatski sabor.Čelno mjesto u DORH-u ostalo je upražnjeno nakon što je bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku 19. veljače nakon što je objavljeno da je bio član masonske lože.

Na poziv koji je u ožujku raspisalo Državnoodvjetničko vijeće javili su se zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

S njima su uz ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i premijera Andreja Plenkovića razgovarali potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Zlata Hrvoj Šipek, koja je u medijima i slovila kao najizgledniji kandidat, i u fazi izbora privremeno je preuzela vođenje toga tijela nakon odlaska Dražena Jelenića.

Na Vladin prijedlog glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.