Dnevne novosti

Sabor raspravio Prijedlog zakona o transparenosti troškova javnih dužnosnika

08.05.2020 07:15 ZAGREB, 7. svibnja 2020. (Hina) - Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravili su u četvrtak Prijedlog Zakona o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti kojim se predlaže uspostava učinkovitog mehanizma javnog nadzora korištenja novca poreznih obveznika i javnih sredstava.
Tako se predlaže da se načini registar troškova koji nastaju u obavljanju javnih dužnosti, u kojemu će se na jednome mjestu evidentirati i publicirati relevantni troškovi dužnosnika.Tim se žele postići tri glavna cilja. Prvi je cilj da se novac poreznih obveznika i druga javna sredstva koriste razborito i odgovorno te zbog ostvarivanja javnog interesa. Drugi je da su svi troškovi koji nastanu u obavljanju javne dužnosti nužni i opravdani te odobreni od ovlaštenog nalogodavca, a treći je cilj da javnost ima uvid u trošenje novca poreznih obveznika i drugih javnih sredstava.

Takvo zakonodavno rješenje može se pronaći u praksi Kanade ili Irske, rekao je, obrazlažući zakonski prijedlog, Nikola Grmoja (Klub Mosta). Izrazio je nadu da će zakonski prijedlog biti prihvaćen u idućem sazivu Hrvatskog sabora.Prijedlogom zakona uređuju se osnovna pitanja povezana s tim registrom i njegovim vođenjem, propisuju se podatci koji se u nj upisuju, postupak za upis tih podataka te pravila o javnoj dostupnosti upisanih podataka.

Državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić rekao je kako Vlada ne može poduprijeti taj zakonski prijedlog jer je to pitanje već regulirano zakonskim propisima - poreznim, računovodstvenim i pravom na pristup informacijama te da predloženi registar već postoji i dostupan je javnosti.

Mirela Ahmetović (Klub SDP-a) najavila je potporu zakonskom prijedlogu iako, kako je rekla, neće moći osigurati uvid u transparentnost u trošenju novca, primjerice za troškove reprezentacije u Gradu Zagrebu. Neki koji su varali na putnim nalozima pod zaštitom su vlasti sve dok poslušno dižu ruku za njezine prijedloge, upozorila je Ahmetović kao i na, kako je rekla, kriminalne javne nabave.

Tomislav Žagar (Klub HSU, Snaga, Nova politika) najavio je potporu zakonskom prijedlogu jer ima dobru namjeru i smisao te je pomak u transparentnosti trošenja javnog novca.