Dnevne novosti

Bandić: Bez Zakona o obnovi teško ćemo podržati raspuštanje sabora

13.05.2020 07:15 ZAGREB, 12. svibnja 2020. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u utorak kako je jednoglasan stav zastupnika Kluba Stranke rada i solidarnosti da će, ukoliko se ne izglasa Zakon o obnovi Zagreba, "teško podići ruke" za raspuštanje sabora.
"Jutros smo imali sastanak kluba saborskih zastupnika. Teško će se dići ruke i opravdati građanima Zagreba da raspuštamo Sabor, samo da raspuštamo i da idemo na izbore, a da nismo donijeli Zakon o obnovi. To je jednoglasan stav kluba", rekao je Bandić na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.Bio bi sretan, kaže, kada bi se zakon donio u aktualnom sazivu Sabora. Drži međutim da će to biti teško, no dodaje kako "čuje da će već idući tjedan zakon ići u prvo čitanje u Sabor". Mišljenja je da se zakon može donijeti po žurnom postupku."Još uvijek ima vremena da odgovorni na državnoj razini reagiraju kako treba, jer je to prioritet svih prioriteta", ustvrdio je zagrebački gradonačelnik.

Preduvjet za izbore nulta stopa koroneBandić je komentirao i najavu da će osobe u samoizolaciji moći ići na glasovanje, kazavši da je preduvjet za održavanje izbora "nulta ili skoro nulta stopa  korone u Hrvatskoj"."Sve što bi bilo nauštrb zdravlja građana republike Hrvatske i Zagreba, bilo bi jeftino branje političkih punata i terminiranje izbora u osobnu korist. Ja sam protiv toga i bit ćemo protiv toga", kazao je.

Nije želio komentirati najavu premijera Anreja Plenkovića da će država plaćati najam stanova onima koji su u potresu ostali bez doma, ustvrdivši kako su to "virtualne" stvari. "Izbori se priliče, bili oni koncem lipnja, ili polovicom srpnja, ili bili oni redovni. Vi ćete se naslušati svakakvih obećanja, ovih mjesec dva ili tri dana, uzmite to s rezervom", rekao je Bandić.