Dnevne novosti

Nastavak pregovora sa sindikatima idućeg tjedna

13.05.2020 07:25 ZAGREB, 12. svibnja 2020. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak da se idućeg tjedna nastavljaju pregovori sa sindikatima javnih i državnih službi o Vladinu prijedlogu suspenzije rasta plaća u ovoj godini.

Vlada je zatražila od sindikata da odustanu od božićnica, regresa i jubilarnih nagrada te da prihvate suspenziju rasta osnovice, po kojoj su plaće u javnim i državnim službama u 2020. trebale rasti za još 4 posto.

Nakon prošlotjednog prvog kruga pregovora, sindikati imaju rok od 15 dana da se očituju o tom prijedlogu. "Dogovoreno je da nastavljamo pregovore slijedeći ponedjeljak ili utorak. Vlada tu ima vrlo jasnu poziciju - kako bi se ekonomija oporavila i kako bismo imali prostora u javnim financijama za pomoć nezaštićenijem dijelu ekonomije, svi moramo biti solidarni i odreći se određenih prava", rekao je Aladrović na konferenciji za novinare.

Ponovio je kako Vladin prijedlog ne uključuje smanjenje plaća i prava, nego suspenziju povećanja plaća do kraja ove godine. "Vrlo razuman prijedlog, koji ima smisla i s ekonomske i s društvene i socijalne strane, s aspekta solidarnosti i javnih financija", ustvrdio je. Prihvaćanjem prijedloga će se dugoročno oslobodi fiskalni kapacitet za daljnja povećanja, koja će se dogoditi nakon izlaska iz krize jer se Hrvatskoj, kaže, predviđa ekonomski izlazak iz krize već sljedeće godine. S druge strane, time bi se pokazala empatija prema djelatnicima u privatnom sektoru, čija su radna mjesta u ovom trenutku nesigurnija i ugroženija nego u javnom sektoru.

Prvi krug pregovora održan je prošloga tjedna s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te, na kraju, s predstavnicima državnih službi. Sindikati su tada jedinstveno odbili Vladin zahtjev poručujući da im je apsolutno neprihvatljiv.