Dnevne novosti

Svaki drugi prometni prekršaj odnosio se na prebrzu vožnju

19.05.2020 07:10 ZAGREB, 18. svibnja 2020. (Hina) - Policija je prošlog vikenda u pojačanom nadzoru prometa na hrvatskim prometnicama utvrdila oko 6000 prekršaja od kojih se gotovo svaki drugi odnosio na prekoračenje brzine.
Među 5928 prekršaja zabilježenih od 15. do 17. svibnja utvrđeno je 396 slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola i 2906 prekoračenja dopuštene brzine, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije na svojim internetskim stranicama.

Najveća koncentracija alkohola od 3,79 promila izmjerena na području ličko-senjske policije, dok je najveće prekoračenje brzine od 209 kilometra na sat izmjerena na šibensko-kninskom području. Utvrđeno je također 780 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 267 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, izvijestila je policija.

Najviše pijane vožnje na splitsko-dalmatinskom području

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području splitsko-dalmatinske policije, njih 64, dok je najmanje, njih tri, bilo ne požeško-slavonskom području. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je zagrebačka policija s 398 takvih slučajeva, a najmanje ih je zabilježeno na međimurskom području, njih 17. Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na području splitsko-dalmatinske policije gdje su utvrđena 103 takva prekršaja. Vozači sa splitsko-dalmatinskog područja najčešće su tijekom vožnje koristili mobitel pa je tamo zabilježeno 43 takva prekršaja.

Analiza podataka pokazuje da su najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine. U pijanoj vožnji uhvaćena su 93 mlada vozača kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,5 do jednog promila.

Recidivisti počinili 40 teških prekršaja

Prometni policajci su i ovog vikenda posebice bili usmjereni prema tzv. recidivistima. Za njih je utvrđeno da su počinili 40 teških prekršaja koji su se u 19 slučajeva odnosili na pijanu vožnju, u 14 slučajeva na upravljanje prije stjecanja prava, u četiri slučaja na vožnju pod zabranom i u tri slučaja na odbijanje uzimanja krvi ili urina. Četiri vozača zadržana su na 'otrežnjenju' do 12 sati dok je protiv dvoje vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na hrvatskim prometnicama su se prošlog vikenda, od 15. do 17. svibnja dogodile 52 prometne nesreće sa nastradalim osobama, a u jednoj nesreći poginula je jedna osoba. Policija je ponovno pozvala sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa "jer se prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti vozila tragedija može dogoditi u trenutku i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život".