Dnevne novosti

Gospodarska klima u EU i eurozoni u srpnju osjetno poboljšana - izvješće EK

31.07.2020 07:05 ZAGREB/BRUXELLES, 30. srpnja 2020. (Hina) - Ekonomska klima u Europskoj uniji i eurozoni osjetno je poboljšana u srpnju, treći mjesec zaredom, dok je u Hrvatskoj blago pogoršana, pokazalo je u četvrtak najnovije mjesečno izvješće Europske komisije.
U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u srpnju smanjen za 1,6 bodova u odnosu na lipanj, skliznuvši na 83,2 boda. U prethodna dva mjeseca je rastao, nakon što je u travnju u uvjetima pandemije pao na rekordno niske razine od 72,3 boda, pokazalo je izvješće EK-a. Najviše je u srpnju oslabio indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u maloprodajnom sektoru, za 5,2 boda.

Raspoloženje je pogoršano i u sektoru usluga, iskazano u padu indeksa za 2,7 bodova u odnosu na lipanj. I među potrošačima se raspoloženje blago pogoršalo, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa za 1,2 boda. U industriji je ozračje među poslovnim čelnicima ostalo pak gotovo nepromijenjeno u odnosu na mjesec ranije. Izuzetak je tek građevinski sektor, čiji je indeks porastao za 2,6 posto.

Očekivanja poslovnih čelnika u pogledu zapošljavanja dodatno su ojačala u srpnju, treći mjesec zaredom, što se očituje u rastu toga indeksa (EEI) za 2,2 boda u odnosu na lipanj, kada je bio uvećan za 3,6 bodova, pokazalo je izvješće EK-a.

Osjetan rast oba indeksa u EU treći mjesec zaredom

Na razini EU-a ESI je u srpnju porastao u usporedbi s mjesecom ranije za 6,9 bodova, na 81,8 bodova. U eurozoni je uvećan za 6,5 bodova, na 82,3 boda.Time su indeksi ESI za oba područja dosad nadoknadili približno pola ukupne izgubljene vrijednosti u ožujku i travnju, napominje se u izvješću Europske komisije. Najviše se u srpnju poboljšalo raspoloženje u sektoru usluga, čiji je indeks u EU poskočio za 9,1 bod, a u eurozoni za 9,4 boda. Slijedi sektor industrije, s rastom indeksa za 5,7 bodova u EU i za 5,4 boda u eurozoni. Također je poboljšano ozračje u sektoru maloprodaje, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa za 4,6 bodova u EU i za 4,1 bod u eurozoni.

Među potrošačima je pak ozračje ostalo nepromijenjeno na razini EU-a, a u eurozoni je bilo uglavnom stabilno u odnosu na lipanj. U građevinskom sektoru na razini EU-a raspoloženje među poslovnim čelnicima bilo je uglavnom stabilno dok je u eurozoni blago pogoršano, uz pad odgoavarajućeg indeksa za jedan bod u usporedbi s lipnjem.Indeks koji mjeri njihova očekivanja o zapošljavanju (EEI ) u oba je područja u srpnju dosegnuo 87 bodova, također bilježeći poboljšanje treći mjesec zaredom, navodi se u izvješću EK. Pritom je taj indeks u odnosu na lipanj porastao za 4,1 bod u EU a za četiri boda u eurozoni.