Dnevne novosti

Optužnica protiv pet osoba i HEP-a zbog tragedije u HE Plat

07.08.2020 07:25 DUBROVNIK, 6. kolovoza 2020. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv pet odgovornih osoba i Hrvatske elektroprivrede (HEP) zbog požara koji se u siječnju 2019. dogodio u Hidroelektrani Plat kada su poginula tri radnika.

Među optuženima su i bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman i član uprave HEP-a Nikola Rukavina koji su nakon uhićenja u lipnju prošle godine kazali da se ne osjećaju krivima. Ne otkrivajući identitete optuženih tužiteljstvo je izvijestilo da tri okrivljena tereti da su kao odgovorne osobe od druge polovice 2016. do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu pri izvođenju obnove pogona HE Plat počinili kazneno djelo jer su pristali "da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti". 

"Navedeno se i dogodilo kad su tijekom 2017. godine, po izvođačima radova radovi u pogonu izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja i propisa o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara“, ističe se u optužnici.

Optužnica je podignuta i protiv Hrvatske elektroprivrede, kao odgovorne za povrede dužnosti pravne osobe.Četvrti i peti okrivljeni terete se da su, kao voditelj radova i inženjer gradilišta, prekršili odredbe propisa o protupožarnoj zaštiti iz Zakona o gradnji.

"Uslijed tih se propusta požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala, koji se nisu smjeli ugraditi, proširio i zahvatio područje strojarnice pogona, gdje je gorenje obloga stropa postavljenih od neodgovarajućih materijala uzrokovalo brzo širenje vatre, isijavanje znatne količine topline i štetnih produkata gorenja, pa su tri zaposlenika pogona u tako stvorenoj nemogućnosti bijega smrtno stradali, a sedam zaposlenika doživjelo je akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90 milijuna kuna", stoji u optužnici.

Također, tužiteljstvo je odbacio kaznenu prijavu protiv tri hrvatskih državljana za teško djelo protiv opće sigurnosti. Kao glavni projektant i projektanti dijelova pogona bili su osumnjičeni da u projektima nisu predvidjeli potrebne mjere zaštite od požara i poštivali važeće norme za odvođenje topline i dima iz prostora u slučaju požara, što bi omogućilo sigurnu evakuaciju i gašenje.

"Kaznena prijava je odbačena jer nema podataka i dokaza koji bi ukazivali na osnove sumnje da su radnjama ili propustom, koji bi bili u uzročno posljedičnoj vezi s izazvanom opasnosti, požarom i posljedicama, počinili to kazneno djelo", zaključuju u državnom odvjetništvu.

U požaru koji se 10. siječnja 2019. godine dogodio u pogonu Hidroelektrane Plat živote su izgubili radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Svi okrivljenici brane se sa slobode.