Dnevne novosti

Mobilni operateri moraju u tarifama poštivati načelo otvorenog interneta

16.09.2020 07:15 LUXEMBOURG, 15. rujna 2020. (Hina/dpa) - Tarife za mobilnu telefoniju koje iz limita isključuju korištenje podataka na određenim aplikacijama ili usporavaju njihovo preuzimanje nakon što je limit dosegnut protivne su europskim propisima o mrežnoj neutralnosti, ocijenio je europski sud.
Takvi ugovori riskiraju kršenje načela otvorenog interneta različitim tretiranjem prometa i mogli bi u konačnici oštetiti prava korisnika, složili su se suci Europskog suda pravde (ECJ). To je prvi slučaj vezan za mrežnu neutralnost koji se našao pred najviših sudom Europske unije a uključuje mađarsku tvrtku Telenor.

Tvrtka klijentima s kojima je sklopila ugovor s „nultom tarifom” nudi mogućnost da i nakon dosezanja limita nastave uobičajenom brzinom koristiti neke aplikacije, primjerice usluge za streaming glazbe. Druge su pak aplikacije usporene ili blokirane. Zbog te mogućnosti odabrane bi aplikacije mogle biti u prednosti u odnosu na konkurenciju, zaključio je ECJ. Što više ljudi sklopi takve ugovore, to je rizik veći, dodaju suci.

Sud u Budimpešti uputio je slučaj europskom sudu kako bi dobio smjernice i sada će donijeti konačnu presudu.