Dnevne novosti

Rijeka: U prvoj polovici godine 1,1 milijuna kuna proračunskog manjka

25.09.2020 07:10 RIJEKA, 24. rujna 2020. (Hina), Riječko Gradsko vijeće u četvrtak je prihvatilo izvještaj gradonačelnika Vojka Obersnela o polugodišnjem izvršenju proračuna koji pokazuje manjak prihoda od 1,1 milijun kuna i izvještaj o radu gradonačelnika u u prvoj polovici godine.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je prvo polugodište obilježeno posljedicama pandemije koronavirusa na gospodarstvo i sve razine proračuna. Tako su prihodi i primitci gradskog proračuna u prvih šest mjeseci bili oko 487 milijuna kuna, a rashodi i izdatci oko 488 milijuna, pa je manjak prihoda oko 1,1 milijun kuna. Taj manjak je izuzetno prihvatljiv u okviru onoga što se događalo, ocijenio je Obersnel.

Izvještaj nisu prihvatili vijećnici HDZ-a ni Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović ustvrdio je da se loše upravljalo proračunom, a da ga je korona-kriza samo dotukla."Bilo bi najbolje da se provede inspekcijski nadzor državnih tijela nad gradskim financijama", naveo je.

Hrvoje Burić je upozorio na neracionalno trošenje proračunskog novca, poput, kako je naveo, štetnog ugovaranja dugoročnog zakupa zemljišta na Preluku i pretjeranog trošenja u uređenje broda "Galeb".

U raspravi o izvještaju gradonačelnika o polugodišnjem radu nezavisna vijećnica Ivona Milinović istaknula je da Obersnel u izvještaju nije spomenuo podizanje kaznene prijave protiv odgovornih u tvrtki Rijeka 2020 za poslove javne nabave, ostavku direktorice Rijeka 2020 zbog tog događaja i pritiska javnosti niti "astronomske iznose honorara za autorske radove na otvorenju godine EPK". 

Sjednica je održana u sportskoj dvorani Centra Zamet radi osiguranja razmaka među vijećnicima i ostalima nazočnim na sjednici.