Dnevne novosti

Sabor danas glasovanjem o besplatnoj pravnoj pomoći zaključuje prvu redovnu sjednicu

16.10.2020 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 15. listopada 2020. (Hina) - Glasovanjem o raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u petak će zaključiti prvu redovnu sjednicu, pa će prije nove napraviti kraću stanku.

Prije toga raspravit će Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u prošloj godini. Svrha je te pomoći osigurati jednakost svih pred zakonom, pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima, te učinkovitu pravnu zaštitu socijalno i ekonomski najpotrebitijoj grupi građana. U prošloj godini primarna pravna pomoć pružena je u 20.679 slučajeva. Ovlaštene udruge pružile su je u 16.408 slučajeva, pravne klinike u 1.821 slučajeva, a uredi državne uprave u županijama te Gradski ured Grada Zagreba u 2.450 slučajeva. U tom razdoblju podneseno je 5.850 zahtjeva za ostvarivanje sekundarne pravne pomoći, odobreno ih je 4.109, odbijeno 680, odbačeno 116, obustavljeno 263. Tijekom izvještajne godine povećana je naknada za pružanje sekundarne pravne pomoći koju pružaju odvjetnici.

Za besplatnu pravnu pomoć četiri milijuna kuna

Sredstva za besplatnu pravnu pomoći osiguravaju se u državnom proračunu, za prošlu godinu planirano je bilo gotovo četiri milijuna kuna, za primarnu pravnu pomoć isplaćeno je 1,9 milijuna, ostatak za sekundarnu. Ministarstvo pravosuđa svake godine raspisuje javni natječaj za dodjelu sredstava za financiranje projekata udruga ovlaštenih za pružanje primarne pravne pomoći i pravnih fakulteta za rad pravnih klinika. Prati se i kontrolira namjensko trošenje sredstva, pa u 2019. šest ovlaštenih udruga i dva pravna fakulteta nisu utrošili dodijeljena sredstva, kod jedne udruge utvrđeno je nenamjensko trošenje. Sva sredstva vraćena su državni proračun. Među točkama koje bi Sabor u petak trebao izglasovati je i odluka da SDP-ova Sabina Glasovac zamjeni Rajka Ostojića na mjestu potpredsjednika Sabora.

Nova sjednica počinje 4. studenoga

Nova saborska sjednica počet će u srijedu, 4. studenoga 'aktualnim prijepodnevom' i trebala bi 'potrajati' do sredine prosinca. Na toj sjednici premijer Andrej Plenković će podnijeti Godišnje izvješće o radu Vlade u ovoj godini, izmijenit će se državni proračun za ovu godinu te donijeti proračun za 2021. godinu. Saborska je praksa da se u proljetnom i jesenskom zasjedanju održe po dvije sjednice, te da između njih bude stanka.Od konstituiranja u srpnju, novi saborski saziv odradio je tri sjednice, dvije izvanredne i jednu redovnu.